Ryssland, Barents och det regionala

Stängda gränser och fredligt samarbete

De nordiska gränserna har sedan instiftandet av den nordiska passunionen 1954 i regel varit öppna för de nordiska medborgarna. Nationsgränserna har för många varit en bisak, något man kanske reflekterar över att man passerar men inte mycket mer än så. Den pågående pandemin har dock ställt detta förhållningssätt på ända, i gränsstaden Haparanda/Tornio var det under våren kravallstaket mitt på gränsen, mitt i staden. Svenska medborgare med stugor i Norge fick glåpord kastade efter sig vid besök i Norge, norska medborgare som med sin ekonomiska köpkraft stöttar stora delar av gränstrakterna med sin handel har hindrats från att resa till Sverige. Ett paradigmskifte har skett i det förr så fredliga och gemensamma nordiska samarbetet, politiker har av olika skäl valt att stänga sina gränser eller införa hårda restriktioner för resor över dem. Expertmyndigheterna har dock inte förordat en stängning av gränserna, som denna artikel i Alltinget visar. Självfallet kan en smitta som Covid-19 hindras om individer reser mindre över nationsgränserna, men det är inte möjligt att helt stänga ut smittan såsom Nya Zeeland har utvecklats.

Under en längre tid har det i våra grannländer talats om ett ”Sverigetillstånd”, ofta gärna kopplat till bilder på upplopp i förorter, som ett varnande exempel. ”Vi vill inte ha det som i Sverige”.
Även här kan vi skönja en form av mjukt paradigmskifte, där Sverige förr snarare sågs upp till som något av en storebror till sitt land bland många. Det är nog inte helt otänkbart att detta paradigmskifte kan kopplas ihop med den allt hårdare tonen mot Sverige från våra grannländer, även när det gäller Covid-19.

Hur påverkar denna hårdare ton och stängningen av gränserna de tusentals samarbetsprojekt över gränserna?
Mycket, om inte all gränsöverskridande samarbete står just nu stilla eller är tillfälligt pausad. Inte mer än rätt möjligtvis med tanke på de utmaningar våra samhällen står inför med en vinter av ökande smittotal. Men, det långsiktiga samarbetet måste kvarstå och förstärkas. Det nordiska samarbetet är logiskt historiskt, kulturellt och ekonomiskt, men det tar skada av allt för häftiga stängningar av gränser som inte är epidemiologiskt baserade och av misstroende.

I en tid när en form av nynationalism åter igen sprider sig är det viktigt att peka på de positiva aspekterna av tätt samarbete nationer emellan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.