Ryssland, Barents och det regionala

Hanterandet av Covid 19 – onödigt krångligt

Alla som har lämnat mer eller mindre slutna karantänsbubblor det senaste året har märkt hur krånglig den svenska strategin för att handskas med Covid-19 har varit. En stund var årets mest kontroversiella fråga den om munskyddets vara eller icke vara, tills den ”rekommenderades mellan vissa tidpunkter” i kollektivtrafiken. Folkhälsomyndighetens och regeringens presskonferenser har varit tydliga, det ligger på den enskilda att ta ansvar att undvika trånga butiker och hålla avstånd. Dock är det här någonstans det blir krångligt, för när dessa kloka och rätt skarpa råd når det allmänna rummet lyssnar några och följer rekommendationerna, några gör det inte.

Och det är ju dessa några som ställer till det för de som följer rekommendationerna. Trots att du varit noggrann, använt munskydd (som i majoriteten av fallen enbart skyddar andra, inte dig själv) kan du bli smittad, och möjligen än värre sprida smittan vidare utan att du vet om det. Är svaret då en fullständig nedstängning som skett i USA och i flera Europeiska länder? Möjligen inte om man lyssnar till experterna på Folkhälsomyndigheten, de länder som har haft nedstängning har inte avvikit så kraftigt mot Sveriges smittotal att det bedöms vara värt det med tanke på det lidande en total nedstängning skulle medföra.

Sveriges politiska uppdelning i kommun, region och stat har försvårat, inte förenklat hanterandet av Covid-19 och bidragit till krångligheten. Olika rekommendationer, olika bedömningar, olika tillvägagångssätt när det gäller vaccinering gör systemet svårt att begripa och få ett grepp om som medborgare. Självklart har pandemin förändrats och hårdare respektive slappare restriktioner har krävts, det kan väl ingen säga något emot. Men att det är så stora regionala och ibland mellan kommuner i restriktioner gynnar inte förståelsen för det svenska svaret på Covid-19.

Rekommendationer, allmänna råd, lagar och föreskrifter måste ha en förankring hos befolkningen för en stor följsamhet. Det kräver dock att det inte upplevs som klart och tydligt, i kollektivtrafiken har vi från och med nu munskydd, annars får man resa på annat sätt. Knökfulla butiker är inte okej, påskresan till fjällen leder till ökad smittspridning inte bara på destinationen utan även hemma. Krångel och otydligheten öppnar för många att tänja på gränserna allt mer – här finns att lära för framtida kriser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.