Förändringar på gång i svensk socialvård

Jag är glad för att regeringen har öppnat en möjlighet att tillsammans med oppositionen hitta en möjlighet att betala ut ersättning till de barn som en gång omhändertogs av samhället och som blev vanvårdade. Det är fullständigt omöjligt att säga vad en förlorad barndom är värd eller hur man ska kunna kompensera dessa barn som blev så grymt svikna av samhället när de växte upp.

Det finns en fråga som återstår att lösa och det är rättssäkerheten. Det är viktigt att en fråga av det här slaget bör ha en bred överenskommelse för att säkerställa ev rättvise- och rättssäkerhetsaspekter. Samarbete mellan blocken ser jag som något positivt när det är möjligt. Det finns dock ingen garanti för att det verkligen blir någon ersättning till de som vanvårdades under sin tid som fosterbarn under åren 1920-1980, även om vi är många som hoppas på att en sådan lösning ska vara möjlig.  
Det är inte bara frågan om ersättning till de vanvårdade som regeringen och media har talat om de senaste dagarna. Igår tisdag blev det klart att Regeringen avsätter under de närmaste tre åren en halv miljard kr – varav 140 miljoner under nästa år – för att förbättra skyddet, stödet och hjälpen till utsatta barn. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Maria Larsson om de förändringar som kommer att införas inom socialvården i Sverige. De mörka delarna i svensk socialvårds historia får inte upprepas!
 
Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.