Vi behöver fler kontaktsjuksköterskor i cancervården!

Lugnet har infunnit sig denna första advent efter en vecka som var fulltecknad med möten. Ett möte som jag vill dela med mig mer av var den workshop om kontaktsköterskor i cancervården som jag deltog på i Stockholm i fredags. Dagen anordnades av SKL, Sveriges kommuner och landsting,som en del i 2011 års överenskommelse om Ännu bättre cancervård mellan regeringen och SKL. Inbjudna var kontaktsköterskor, representanter från patientföreningar och sakkunnig från socialdepartementet.

Den nationella cancerstrategin framhåller att varje patient skall erbjudas en fast kontakt eller motsvarande i cancervården. Det är min bestämda uppfattning att kontaktsköterskor är till stor hjälp och ger en otrolig trygghet för den sjuke, men även för dennes familj. Berättelserna är många om svårt sjuka personer som får vara i kontakt med flera olika kliniker och måste upprepa sin sjukdomshistoria. Vi har hört berättelser om väntan och väntan på provsvar, men man är inte säker på vem som ska förmedla beskedet.

Studier visar att kontaktsjuksköterskor kan ge besparingar trots att den första reaktionen i verksamheten är att det kostar för mycket att anställa. Västerbottens landsting har kontaktsjuksköterskor, men långt ifrån alla kliniker erbjuder denna möjlighet för deras cancerpatienter och skillnaderna mellan de olika regionerna är stora.

För mig som kristdemokrat är det självklart att varje människa med diagnosen cancer ska ha rätt till god vård oavsett var man bor i landet!

 Här kan du läsa mer om den nationella cancerstrategin

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.