Tankar om 2011 och året som kommer..

Det nya året står och väntar runt hörnet och i denna tid blir det lätt att man tar en stund till att summera året som gått. Mitt första år som gruppledare för Kristdemokraterna i Umeå har varit fantastiskt, roligt och lärorikt. Jag har lärt mig mycket, men är långt ifrån färdiglärd. Som förtroendevald politiker måste man ta sig tid till att tänka över vad man vill åstadkomma med sitt uppdrag och vilka förväntningar väljare kan och bör ställa.

För min egen del var 2011 också ett mycket svårt år personligen med bortgången av två familjemedlemmar. Om man har svårt att ta tid till att tänka vad man vill med sitt liv så blir man verkligen tvungen att ta den tiden när sorgen slår till.

Vid årets sista kommunfullmäktige ställde jag en interpellation om nya förutsättningar för ett nytt badhus i Umea. Interpellationen väckte stor uppmärksamhet och Lennart Holmlund har även skrivit om debatten på sin blogg. VK har i artiklar fortsatt att skriva om denna långbänk, som började långt innan jag ens börjat med politik.
Anledningen till varför jag ställde interpellationen var att det i november beslutades att kommunen ska ta över byggandet av badet och inte längre Lerstenen. Ritningar som presenterats har förändrats under året och ett äventyrsbad som man sa skulle kunna locka besökare och dra in intäkter har reducerats till en tredjedel av ursprungsplanen. Byggnadsnämndens ordförande Åsa Ögren uttalade sig i TV4 tidigare att ett nytt badhus "ska vara ett komplement" till de badhus som kommunen har idag och inte tex konkurrera ut Aquarena i Holmsund. Detta var för mig en helt ny beskrivning och inget som jag kände igen.
Lennart Holmlund skriver att det är viktigt med en central plats för att så många som möjligt ska kunna ta sig till badhuset med kollektivtrafik. Visst, jag håller med om att busstrafik ska vara prioriterat, men jag är inte övertygad om att alla barnfamiljer väljer bussen före bilen för att åka och bada. Östra Kyrkogatan är starkt trafikerad och jag vill vara säker på att denna gata kan “svälja” den trafik som ett badhus kommer att generera.
Nar vi i planeringsutskottet fick veta att kommunen ska ta över byggandet var det med citatet att världen förändras och därför kan även beslut förändras. Jag tycker att det är en sund inställning som något både politiker och tjänstemän ska ha med sig. Det är dock viktigt att en vilja att förändra inte gör att man står fast i en obeslutsamhet som ingen tjänar pa.
Tyvärr befinner jag mig långt ifrån VKs utgivningsområde just nu och får endast nöja mig med det som skrivs på webben. Även om vi inte vet vad 2012 har med sig så kan vi vara säkra på att badhuset Nanna följer med oss nästa år.
Jag önskar alla mina vänner och läsare ett gott slut och ett härligt nytt 2012!
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Din och KD:s interpellation kom precis rätt i tiden.

    Min bok ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning” kom dessförinnan också rätt i tiden samtidigt med Närings- och planeringsutskottets beslut att avbryta de privata aktörernas bad- och simplaner, för att kommunen sedan ska ta över i ett kommunalt ”badbolag.”

    VK:s fyra helsidor igår den 29/12 om misslyckat badutredande i 16 år och mestadels på grusplanen vid Mimerskolan kom också rätt i tiden.

    Men ingen slump, det är en pågående utveckling som varit synlig hela tiden. Den lilla äventyrsdelen fanns redan från början i alla privata aktörers förslag, det konstaterade kommunen självt i sin bedömning 2008. Jag har skrivit insändare med figur som visat på litenheten. Och media redovisat detta förut.

    Men först nu, när tiden var mogen, dvs rätt i tiden, och TV4 Umeå gjorde reportage om min bok, Åsa Ögren sa sin underliga komplementkommentar och du reagerade, blev det fart i badfrågan och tidigare dolda sprickor blev klart synliga.

    Vad än ett kommunalt bolag analyserar och hittar på för mer bad på Nannakvarteret (och vad är det för finansiering för detta, vilka anlitas, vilken kompetens har de och var finns öppenheten??), är det kört för att kommunen ska ta över på samma omöjliga (av flera skäl) plats. Se även alla reaktioner som kommer på nätet och det man möter i samtal med folk, även på höga kommunala positioner f ö (men de tiger utåt och öppet).

    Så när du nu lyfte på locket, ta bort det och hela ”lådan” också. Sedan behövs det inte börjas om. Det behövs bara kompletteras med utredning av campusläge (det fanns inte med i tidigare badutredningar) och ställa den mot tidigare analyser.

    Svaret är då givet, av ekonomiska skäl, man bygger en så dyr och komplicerad anläggning som en stor simhall intill en annan om så finns. Då Umeå simhall på Haga/Gammlia är för gammal och området planeras för bostäder, finns bara på campus vid IKSU:s simhall kvar.

    Så politiker och partier som inser detta nu, vinner i valet 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.