Trygghet – avgörande för en bra start i livet

Under rikstinget i Västerås var Morgan Alling, skådespelare och maskrosbarn som under sin uppväxt var placerad i fosterhem, på plats. Tillsammans med barnminister Maria Larsson samtalade han om barns situation i Sverige idag under rubriken ”Trygghet – avgörande för en bra start i livet.” Här kommer ett utdrag: 
 

Vad är trygghet för dig?

 
– Det är att ha stabilitet i tillvaron. Att människor i ens närhet inte är oberäkneliga och lynniga, det vill säga att de säger en sak men gör en annan. Formerna för hur man lever spelar inte så stor roll, men ärlighet och att vara rakryggad är viktigt.
– Det gäller både på individnivå och på samhällsnivå.

Hur menar du?


– På individnivå har vi ansvar för att ta tag i problem. Om en vuxen ser att ett barn far illa och man kan hjälpa så gör man det. Det är medmänsklighet. Men det gäller även att samhället stiftar lagar som stöder oss på individnivå. Om man försöker hjälpa någon, men systemet inte funkar så orkar man inte.

Har din syn på trygghet förändrats sedan du själv fick barn?

 
– Njaej… Men förut sprang jag genom livet, snabbt som sjutton. Nu när jag har två söner har det blivit viktigt att skapa ett tryggt och stabilt hem.

Du fick själv en tuff start på livet. Varför gick det ändå bra för dig?

 
– Det finns många skäl till det, bland annat att jag mötte rätt vuxna vid rätt tillfälle. Jag har en inre styrka och jag hamnade hos föräldrar som tog vara på min kreativitet.
– När jag föreläser brukar jag nämna några nycklar som hjälpte mig: att ha positiva förebilder, att ha mött avskräckande exempel, att jag var en social kameleont, att jag hittade teatern och något jag var bra på, och att ha perspektiv, alltså att kunna se att det finns många som kanske har det värre än man själv.

Du var kritisk mot Maria Larsson i samband med att hon meddelade att regeringen inte skulle ge fosterhemsbarnen någon ersättning?

 
– Maria hamnade i skottgluggen för kritiken, men jag förstod nog ganska snabbt att hon blivit överkörd av andra. Jag har mött henne flera gånger och vet att hon har ett äkta engagemang och brinner för de här frågorna.
– Jag hoppas att vi ska ha ett bra samtal om vad som kan göras, bland annat för de 400 000 barn som lever med föräldrar med missbruksproblem. Det ska inte handla så mycket om det som varit, utan om lösningar. Politiskt käbbel är inte intressant, att man bli anti bara för att ”fel” person lagt ett förslag. Jag vill se resultat.

 

 
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.