RUT – en stor succé

Fler och fler använder rut-tjänster och fler och fler får rut-jobb.

Organisationen Företagarna har gjort beräkningar utifrån Skatteverkets statistik. Enligt dessa skapade rut-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster, i fjol nya arbeten motsvarande 1100 jobb. Det innebar att rut-avdraget totalt skapade 6200 heltidsjobb. Bland de som är över 85 är det nu nästan var tionde eller 10 procent som använder RUT och den verkliga siffran är troligen betydligt högre eftersom barn får köpa rut-tjänster åt sina gamla föräldrar, något som inte syns i statistiken.

I många kommuner har RUT avdraget inneburit att privat städning blivit billigare än den städning som kommunens hemtjänst erbjudit.

Tryggheten för äldre har också förbättrats, när nu möjligheten att själv kunna anlita hjälp finns. En trolig orsak till att kostnaderna blir lägre är att den äldre, genom egen beslutanderätt, inte behöver gardera sig för eventuella framtida stödbehov. Beslutanderätt innebär ju att han eller hon snabbt kan öka eller minska sitt stöd genom att skriva ett nytt serviceavtal. Den äldre betalar en avgift, ett pris per utförd timme, och det innebär att avgiften alltid står i relation till förbrukade timmar.

 

RUT-tjänsterna omfattar inte bara städning utan även andra vardagliga uppgifter.  Till exempel tvätt, inköp, klädvård, ledsagning, matlagning, personlig hygien, på- och avklädning och matning är godkända RUT-tjänster.

 

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. är du för fin i kanten?

    Är du för fin för att städa själv så du måste anlita en annan att göra det åt dig?

  2. Veronica Kerr

    Svar till är du för fin i kanten? (2012-03-05 17:34)
    Först tänkte jag ignorera din kommentar, sen blev jag arg och bestämde mig för att besvara trots att du skrev anonymt. Det är uppenbart att du inte har förstått möjligheterna som RUT har gett många äldre. Äldre människor kan nu få hjälp hemma, en hjälp som de själva väljer och många gånger betalar mindre för än om de skulle välja kommunal hemtjänst. Bara för att du inte anlitar RUT så kan du inte förneka att det är bra att jobbtillfällen skapas och att tryggheten för äldre förbättras. Om jag väljer att anlita RUT eller inte är helt oväsentligt i sammanhanget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.