Lungcancerdagen 6 november

Ibland tar livet en oväntad vändning och inget blir längre som man först trodde. Att få ett cancerbesked är en sådan stund. Jag har skrivit om det tidigare när lungcancer kom in i vår familj och hur det har förändrat mig och mina prioriteringar.

Lungcancer är världens vanligaste cancersjukdom och ca 1, 5 miljoner människor i världen insjuknar varje år. I Sverige är det ca 3200 personer varje år och det gör lungcancer till den femte vanligaste cancerformen hos oss. Tyvärr är det en av de absolut dödligaste cancersjukdomarna för när väl symptomen visar sig har det gått för lång tid.

Idag den 6 november uppmärksammas Lungcancerdagen i Stockholm på Oscars. Det är en dag med föreläsningar och möten mellan människor med sjukdomen och deras anhöriga. Att veta att man inte är ensam är ett stöd och en kraft och det är därför som jag är engagerad i Lungcancerförbundet Stödet. Min man sa alltid att ju mer kunskap han fick om sjukdomen och de behandlingar som fanns desto mer kraft gav det honom. Jag vill vara med och sprida kunskap om sjukdomen för ingen förtjänar lungcancer.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Veronica Kerr

  Svar till Sven. (2012-11-06 21:33)
  Jag håller INTE med dig eftersom du gör det alldeles för enkelt för dig. Det är skrämmande och vedervärdigt hur cancersjuka människor utnyttjas av personer som tror att de enkelt kan bota cancer och tjäna på dem. Du får inte heller glömma bort miljön!

 2. Kerstin

  Känner att jag vill bidra med en positiv feedback. Jag hade tur när jag fick min diagnos. Jag ignorerade inte min sjukdom som egentligen var en vanlig kraftig förkylning. Gick till en läkare som skickade mig på lungröntgen och en tumör 2,5 cm stor hittades. innan operationen gjordes hade den vuxit till 3,2. Efter att ha tagit bort halva lungan och cellgifter är jag idag frisk! Det beror på att jag kom till läkare i tid.
  Jag vet att jag är ovanlig och att jag kan skatta mig lycklig! Vet precis vad du menar. Tiden fram till ”friskförklaring” har varit en berg -och dalbana men strax innan jag fick min diagnos startade jag mitt företag och drivkraften att klara av det gjorde att jag inte gav upp. Snarare har det varit min räddning plus att mina anhöriga stöttat mig hela vägen.

 3. Veronica Kerr

  Svar till Kerstin (2012-11-16 22:56)
  Härligt! Jag är så glad för din skull och att din läkare skickade dig till lungröntgen direkt. Primärvården har ett stort ansvar att kunna identifiera symptomen i god tid. Som tur är blir det fler som överlever tack vare detta! Stödet behöver också medlemmar som kan dela med sig av positiva berättelser till andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.