Om ändringar i kulturväven

Det hinner gå en tid mellan inläggen, men nu är det dags igen. Det var kommunfullmäktige i måndags och det tidigare omdiskuterade kvinnohistoriska museet var ämnet för två av interpellationerna som lämnats in. Tyvärr fanns ingen tid till debatt för dessa utan de får vänta till fullmäktige i nästa månad. Det kvinnohistoriska museet finns dock fortfarande med i debatten utanför fullmäktigesalen.

Ibland är det så att när något oväntat händer så kan det få en förlösande effekt på debatten och vi är inte längre ensamma om att ifrågasätta placeringen av det nya kvinnohistoriska museet. Ja jag vet att i beslutet om byggandet av Kulturväven som togs i december 2010 står det klart och tydligt: att ett Kvinnohistoriskt museum ingår som en del av Kulturens Hus.
 
I höstas diskuterades Dansens Hus som hade blivit lovad lokal i Kulturväven, men som blev petade för att deras verksamhet inte skulle rymmas på den våning som erbjöds efter det att man bytt våning i planeringen. Kristdemokraterna och Folkpartiet tog tidigt ställning i frågan att en befintlig verksamhet som engagerar tusentals personer måste prioriteras före ett museum som ännu inte är uppstartat och inte heller varit efterfrågat av allmänheten.
 
Andra ändringar i planeringen är att det blir ingen fullmäktigesal i kulturväven som det först var planerat. Detta kan man läsa i ett pressmeddelande från kommunen utan man tänker utveckla befintlig fullmäktigesal i stadsbiblioteket istället. Ibland blir saker och ting inte som man har tänkt sig för att verkligheten inte stämde överens med tanken av vad man ville ha. Då måste man revidera beslut, det är självklart och det tyder på ansvar.
 
Det är förstås alltid svårare att veta var en verksamhet ska vara när man inte ens vet vad det är. Inte vet jag om man blir klokare av detta inslag heller. Ett inslag från Västerbottensnytt i december om ritningarna för det 700m2 stora kvinnohistoriska museet.
 
Etiketter: , , ,

En kommentar

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Apropå att Kulturväven byggs så

  ”Ibland blir saker och ting inte som man har tänkt sig för att verkligheten inte stämde överens med tanken av vad man ville ha. Då måste man revidera beslut, det är självklart och det tyder på ansvar.”

  är det bata att hålla med om.

  OCH SAMMA ANSVAR BEHÖVS FÖR BAD OCKSÅ, PÅ NANNA, KANSKE TILL SLUT ETT MILJARDPROJEKT.

  MEN Nannabadplanerna som ändrat hit och dit och upp och ner, först med kommers och bostäder, sedan utan, med privata aktörer som hade för dyr drift och nu kommunalt bolag som ser ut att få högre driftskostnader, äventyrsbassänger som ska bli större, men blir mindre och nu mitt emellan omklädning och 50:a, instängt och utan fönster, som inte finns annanstans, nästan lite av bunkertyp,

  nog borde det också kunna ge en interpellation?!

  Betänk att Kulturväven har ritningar, bygglov och byggs, medan ett Nannabad än inte har en redovisat ritning, än mindre budget (den har man inte hunnit räkna på säger det nybildade badbolagets Vd) plus att detaljplaneutredning genom Gator och parker i kommunen varnar för trafikalstrande anläggningar mitt i stan, att man ska noga tänka sig för som det står.

  Nog är väl detta ”sju resor värre” i bristande, rent ut sagt dålig, planering, men framför allt oerhört dyra planer i Umeå, när det går att bygga så mycket bättre och mer ekonomiskt om kommunen kikar ut i Sverige.

  Så kom igen med ny interpellation, det blir ju inte större äventyrsbad än för de privata aktörerna, tvärtom mindre. Om detta räckte till fullmäktigedebatt december 2011 genom dig och KD, så räcker det och blir över för ny debatt om de riskabla badplanerna och sedan nya SIMTAG:

  Läs mer på min blogg,
  http://blogg.vk.se/umeas-basta/
  den uppdateras i takt med växande svårigheter och mer underligheter i Nannabadplaneringen (se t ex kopplingen badkonsult och intresserad badentreprenör, ”syskonföretag” med samma ägare).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.