Kränkningar på arbetsplats

Gårdagens svarta rubriker på framsidan i VK berörde mig mycket djupt, "Elever polisanmälda för misshandel på skola" Två minderåriga elever blev i förra månaden polisanmälda för att ha misshandlat en annan elev. Artikeln beskrev hur de släpat in honom in i klassrummet, fällt honom och sedan sparkat honom.

Enligt artikeln har skolan medgett att den misslyckats med att stoppa en mobbningsprocess som pågått i flera år. I flera år!! När jag läste artikeln kändes det djupt i hjärtat och jag blev alldeles kall. Här har ett barn i mellanstadiet blivit utsatt för sparkar, hot och blivit kallad äckel och fått elaka sms utan att skolan gjort något. Tänk dig själv att när du går till ditt arbete att kollegor börjar kalla dig äckel och slår dig när de får en chans? Hur skulle det kännas och hur bra skulle du kunna utföra ditt arbete?

Det tog nästan två månader innan anhöriga blev kallade tillsammans med eleven till ett möte på skolan. Oacceptabelt, skolan och vuxna måste agera direkt! Det står för övrigt ingenting i artikeln om att de elever som blivit polisanmälda blivit kallade till möte tillsammans med anhöriga, men det måste de ha blivit eller?

Efter det att jag läste artikeln talade jag med mina barn om den. Även om jag inte är i skolan så vill jag veta vad som händer och jag har även besökt mina barns skola vid ett par tillfällen. Jag vill vara säker på att barnen är trygga i skolan och jag som förälder ska också känna mig trygg med de vuxna som finns i skolan.  

Folkbladet skriver idag om fallet och att Skolinspektionen nu ska utreda. Det är bra att skolan har en plan mot kränkande behandling, men vad gör det om den inte används? I artikeln ger man också tips och råd från Friends till föräldrar som får reda på kränkning eller mobbning.

Om ditt barn utsätts:
* Prata med ansvarig klasslärare eller mentor
* Kontakta rektor
* Anmäl ärendet till Barn och Elevombudet, BEO

Om ditt barn utsätter:
* Prata med ditt barn om det som händer
* Skapa en handlingsplan tillsammans med ditt barn och en positiv kontakt med skolan
* Fråga dig själv varför ditt barn kränker
* Uppmuntra barnet när kränkningar upphört.

Etiketter: , , , ,

11 kommentarer

 1. Daniel Olsson

  Bra att du lyfter fram sånt här. Jag var själv mobbningsoffer under drygt 10 års tid (hela grundskolan + en bit in på gymnasiet). Lärarna brydde sig aldrig så länge det bara var jag, en gick ju att ”gömma undan”.

  Jag hoppas att detta ska uppmärksammas mer och att fler åtgärder görs, ingen människa förtjänar att bli utsatt för sånt här!

 2. isabelle

  Jag kan meddela dig om du undvikit självmorden på barn som tar livet av sig att dom har de inte alls bra i skolan ,,,, fy fasen inge gör något för dom funktionshindrade som blir extremt utsatta i skolan ,,,ojojojojoj du anar inte hur mobbade dom blir av assistenter o lärare rektorer ,,sådant man mörklägger i umeå för det är lättast så !!

  Jag höll på att förlora min son pga nonchalansen i umeå o dess psykiska mobbing o stolkare i kommun mm men vi flydde på landet där han fick vara ifred i lugn o ro komma tillbaka o fortfarande int gjort det utan han tar det lugnt utan sjuka människors närvaro ,,politiker skolledningen o lärare rektorer direktörer o mm struntar i barnen ,sås ser verkligheten ut ,,,hej då o lycka till med din undran om barnen har det lika bra som dina i skolan !!

 3. Veronica Kerr

  Svar till Daniel Olsson (2013-04-11 12:57)
  Tack för att du delar med dig! Jag hoppas att saker och ting har ordnat sig för dig för ingen människa förtjänar att bli mobbad. Ingen.

 4. Veronica Kerr

  Svar till isabelle (2013-04-13 09:29)
  Nej, jag har inte undvikit barnen som begått självmord och jag välkomnar verkligen förslaget om obligatoriska dödsfallsutredningar vid barns självmord som barnombudsmannen kom med tidigare denna månad. När du säger mörklägger blir jag bekymrad för så får det inte vara. Våga tala om det och våga anmäl om man inte får hjälp av skolledning.

 5. isabelle

  Hej
  Tack för ditt svar !
  Skolledningen gör inget o skolinspektionen gör inget o polisen gör inget ingen gör något när det gäller dom funktionshindrade som blir extremt utsatta som alla tycker är ok som inte lever i de handikappade svärld !! Jag ringde till p4 västerbotten o ville ha ett program med mobbing mot de funktionshindrade av assistenter o lärare och hur det går för föräldrar i ett evigt helvete med skolan som anmäler pga nonchalans o uppsnoffsiga betyg som inte betyder ett dugg när det gäller den praktiska kunskapen !! Fick hem min son en dag o jag hade alldrig sett honom så illa där an ,,han satt i sin rullstol villket han har i bland för att orka men den här gången satt han o va så slut att han inte kunde säga mer än dom dumma skolan o han föll ihop ,,jag ringde läraren som va i stället för mentorn som brukar vara där o den här läraren jobbar även på habben men som vanligt struntade dom i min son o jag va heligt o djupt F-bannad dom hade pressat o stressat o tvingat honom till allt möjligt som han inte ska dom va elaka o trodde han klarade för att han gick normalt ibland men har ryggproblem o värk i kroppen även leder i hela kroppen o knäna somjag kämpat för i alla år för operation men inte fått så hela pojkens liv inom sporten som han älskar gick till spillo !! Dom tvingade honom o svara o svara fort en assistent viftade med händerna framför ansite på pojken för han trodde han somnat men han hade inga kunskaper om språkstörning så pojekn vart fullständigt utsatt o mobbad o när jag kom dit hånflinar assistenter som är rena barnen o inga kunskaper dom pratade skit om mig som förälder inför min son till andra och kallade min son idiot i ett sammanhang som att ,,, han fattar ju ändå inget så skit samma vad han tycker sa de inför min son en annan vuxen gick o hånade pojken o såg inte mig bakom och sa att din morsa är så jävla jobbig fattar inte hur du orkar ,,jag stod bakom o min son rullade vidare med ett besviket leende för att ingen skulle se mobbignen!!

 6. isabelle

  Mörklägger det gör man i umeå många många olika nivåer samarbetar man för att göra detta o jag ahr vart med heeela vägen med min son i tio år i umeå med trackasserier mobbbing o nonchalans o utanförskap i alla led där folk känner varandra hela vägen o gör allt för att förstöra min sons liv !! Jag har papper o bevis ja har inspelningar men alla väljer att vända ryggen !!Min son gick i en kristen skola i umeå ojojojojoj dom vägrade ge honom medeciner o sa att dom inte fick stängde dörrar så han inte kunde komma in o tvingade i honom mat som han vart sjuk av och lämnade honom själv när de gick hem fick ingen hjälp den dagen för sina behov som alla har ,, dom utsatte honom för fullständig öppen förnedring i klassrummen där de placerade honom längst bak med en massa bebis grejer som han skulle lära sig sa dom som han redan kunde för många år sedan o samtidigt som de andra barnen i klassen hade grupparbeten o pojken fick inte vara med dom stirrade på honom han va illa utsatt hon läste småbarnssagor till en kille på 14 år högt så de andra hörde !! dom va hemska ,,detta kommer komma fram o jag kommer int hymmla ,,,folk har hotat mig o min son !! Jag har jobbat frivilligt i hela mitt liv o tagit hand om barn o dom med funktionshinder på min fritid o hjälpt familjer som varit socialt utsatta ,, dessa människor som sitter i umeå kommer få höra från mig o min son den saken är säker jag har alldeles för mycke bevis för att låta bli å ge min son upprättelse 🙂
  Ha de så bra o sköt om dig ,,jag ahr alltid en bra ton o alltid lärt min son att vara trevlig oavsett hur elaka människor är o otrevliga dom är så vet man att innerst inne har dom inget förstånd ,,, dom som bryr sig ger också omtänksamma ord !!

 7. isabelle

  Hej

  Varför publicerar du inte det jag skrivit …är du rädd feg eller vågar ni inte stå för sanningen i kristdemokraterna ???

  Eller mumsar ni i er av allt helvete folk skriver o skrider vidare på folks helvete o tar reda på o gillar detta.
  Får ni mera mandat om ni struntar i folk o pratar runt till era kolleger ,,förlåt hmm de kanske va dina kolleger jag nämnde o det är ju välldigt välldigt fult å göra ,förlåt jag glömde i min dumhet o borde tänkt på det hur ni håller direktörer o andra bakom ryggen o folk gör sig ett namn på andras helvete o snningsberättelser i umeå !! Lycka till

 8. Veronica Kerr

  Svar till isabelle (2013-04-17 08:00)
  Förlåt Isabelle för att jag var sen med att publicera dina kommentarer, men jag har haft en mycket intensiv vecka där både blogg och övriga sociala medier har fått stå tillbaka. Det fanns ingen annan baktanke än den att när jag godkänner ska jag också ha tid att skriva ett svar.

  Du skriver att varken skolledning, skolinspektion eller polis gör något och jag undrar om det är efter att du har gjort en anmälan? Jag håller inte någon om ryggen och jag försöker inte mörklägga och jag tycker också att det är bra att du vågar kritisera och stå upp i denna fråga för att saker och ting ska bli bättre. Jag hoppas att det går bättre för din son idag.

 9. isabelle

  Hej veronica .

  Tack för ditt fina gensvar . Det finns med på inspelningen jag ahr från skolmötet som skoldirektören inte trodde på o jagade oss och dessutom anmälde min son o mig till socialtjänsten för att han hade stor frånvaro på skolan den privata skristna skolan och de andra skolorna har vart fruktansvärda min son har varit totalt felplacerad o vi har varit hotade från skolledningen o socialen att de ska ta min son pga han varit mycke sjuk o är sjuk o har funktionshinder !! Iadg är jag assistent på heltid åt min son i ett privat bolag ,,, polisnamälan jag gjorde va före mötet tror jag o anmälan till skolinspektionen va före mötet på skolan !! jag har haft fullt upp med flyttningar o olika samordningar och jag hoppas nu att folk slutar jaga oss för jag höll på att förloa min son,,,han orkade inte längre han höll på att somna in för att kraften o orken va helt slut ,,,idag är vi mycke på landet för att han ska få orken tillbaka o björklöven räddade livet på min son ,dm va de ända hna litade på dom enda som såg honom som hällsade som inte slog eller kastade fula slagord eller kallade honom för idiot eller kissade på honom eller höll fast honom o sparkade honom eller slog bandyklubba i huvudet med stor skada elelr som slog sönder hans nagelband elelr bröt sönder hans fingrar eller bits eller kallar hans mor för idiot jobbig äcklig vidrig o förolämpar på alla sätt eller spottar han blöt igenom på alla sätt gör illa min son det har vart en trygghet för han detta med björklöven ingen av dom har vart elaka ingen har tilltalat honom på ett elakt sätt ,,,dom pratar o kramat om han o verkligen ser min son ,,,, vi har förlorat stora stora inkomster på all mobbing men jag har gjort allt i min makt för att min son ska ha det bra och många läkare som sagt att detta vi varit utsatta för o är utsatta för skulle vi inte varit levade idag igentligen men jag har klarat mig o min son och ingen stampar på oss igen ,men min son har lång lång väg tillbaka ,,han litar inte på någon ,,

 10. ida

  Hejsan veronica .

  Det helvete min son gått igenom i umeå finns inte en chans att han går igenom detta i holmsund där folk är underbart trevliga . Tänk att vi missade över tio års levende i holmsund 🙂 men nu är vi här o stormtrivs o dett gjorde vi för sonen . Såg dig i en artikel om dagcentret ,,va underbart ,dit ska vi snart o folk är jätte trevliga tillmötes här i holmsund vars man än går ,hoppas det håller i sig o det skulle vart en egen kommun .

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Vad roligt att du trivs i Holmsund, det gör jag med! Om du ser mig ute ”på byn” lova att du säger hej 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.