Du provocerar mig!

För en dryg vecka sedan skrev Bertholof Brännström krönikan  ”Du provocerar mig, Mattias X” i VK. Uppmärksammad rubrik om en företagarprofil som har startat flera företag inom välfärdssektorn. Det har gått bra för Mattias, men är det på kostnad av kommunen eller för brukarna? Klart är i alla fall att Mattias val av bil, en knallgul Ferrari, har provocerat..

Denna nämnda Ferrari nämndes även under dagens första interpellationdebatt om fler bilar i hemtjänsten. Eva Andersson, socialnämndens ordförande, skrev i sitt interpellationssvar att vinsten” (i kommunens hemtjänst) går till mer vård och omsorg, inte till Ferraribilar och privata fickor.”  Det blev en stundvis intensiv debatt om LOV och hemtjänstutförare i Umeå där Vänsterpartiet helst vill begränsa valfrihet och att det endast är den kommunala hemtjänsten som ska vara valet. Det ska inte vara möjligt att välja annan utförare. Vänsterpartiet är ovana att vara i majoritetsstyre och bad oss i Alliansen att komma med mer pengar till äldreomsorgen trots att det är S och V som beslutar över den kommunala budgeten.

Eftersom det var stundvis intensivt ser jag att det kanske var svårt att få till citaten löpande på VK.se Se rapportering kl.09:41. ”Man kan få flytta för att få hemtjänst” –Stämmer inte!! Man är inte begränsad att bo kvar på samma ställe utan man får flytta till annat boende när man har hemtjänst. Om man vill förstås.

”Umeå kommun använder LOV i betydligt mindre omfattning än andra jämförbara kommuner.” FEL!  Ska vara, Umeå kommun är en av de kommuner som betalar minst i ersättning per utförd timme jämfört med andra kommuner.

Idag har Umeå 21 st hemtjänstutförare och tack vare LOV har både individen och valfriheten stärkts. Lagen om valfrihet är bra för Umeå, men som det ser ut nu verkar det dröja innan både S och V kommer till insikt.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Varför är det så viktigt att åtskilliga miljoner av skattemedel ska plöjas ner i privata äganden? Är det då inte vettigare att utveckla den allmänna omsorgen så att de får kapaciteten att fullfölja uppdraget till en vettigare kostnad?

    Hitintills har ingen politiker kunnat svara på den frågan…

  2. Veronica Kerr

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-06-17 10:56)
    Din fråga är konstig, självklart ska den allmänna omsorgen utvecklas och rätt vård med hög kvalitet ska vara självklar för alla människor! Tack vare fler utförare i vården utvecklas den till nytta för både medborgare och kommun. Fler arbetsgivare inom vården ger också fler arbetstillfällen och möjligheter än när man endast har en arbetsgivare. Vad vi måste arbeta med är att göra vårdyrket mer attraktivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.