Att inte stå emot vänsterfalangen

Jag är nyss hemkommen från Nolia (en mycket bra dag utan regn för övrigt) men jag måste få dela med mig av tankarna kring Lennart Holmlunds utspel idag. Spekulationerna har varit många, men jag är inte överraskad över nyheten att han inte väljer att ställa upp i nästa val. En socialdemokrat sa till mig tidigare idag ” att det vore väl konstigt om han kallar till presskonferens för att säga att han fortsätter, så gör man inte.”

Valet är ett år bort och idag steg valrörelsetemperaturen ett par grader. Vad kommer att hända? Vem blir Socialdemokraternas första namn och inte minst inom vilken ”falang” finns denna efterträdare? Mina Allianskamrater Anders Ågren och Peder Westerberg har redan uttalat sig om att detta innebär en vänstervridning inom socialdemokratin i Umeå där vänsterkrafter kommer att ta över i partiet. Min mening är att vänstervridningen är påbörjad sedan länge och i viss mån mycket långt gången denna mandatperiod. Lennart Holmlund har definitivt inte rått på att hålla emot vänsterfalangen i de frågor han själv varit ointresserad vilket är tydligt inom socialnämndens område.

Valfrihet och mångfald inom exempelvis äldreomsorgen har försämrats. Väl fungerande verksamhet har lagts ner på tveksamma grunder som i slutändan inneburit ökade omkostnader för kommunen. Umeå kommun har varit mer framsynt och tidigt tillåtit eget val inom hemtjänsten. Men nu i och med samarbetet med Vänsterpartiet avbryts samarbeten med andra aktörer och allt fler socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet uttrycker att de vill avskaffa Lagen om valfrihet i just hemtjänsten. När Lennart Holmlund har fått frågor eller interpellationer ställda till honom i fullmäktige har han i största möjliga mån delegerat bort dem. Detta trots att frågorna har varit med ett kommunövergripande perspektiv och inte för en enskild nämnd. Spelrummet för Vänstern har ökat och självklart finns det en oro för vilka krafter och falanger som nu kan komma fram. Man vet vad man har, men inte vad man får..

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. John

    Va bra att det blir en Vänstervridning inom S . För vi har ju sett hur Högervridningen har ställt till det, över 65 000 utförsäkrade har tillkommit under Alliansens regeringsår och arbetslösheten har ökat till över 9 % . Du , KD ligger ju under 4% . Har du nån aning hur ni hamnat där ? Eller är frågan för svår ? Valfrihet i skolan t.e.x. JB-s konkurs 1 miljard fattades . Vart tog dessa pengar vägen? Eller nu senast , åldringen som var inlåst i ett skrubb utan ventilation på ett privat vårdhem som en anhörig till en annan vårdtagare upptäckte å anmälde till polisen , utredning pågår visst . Är det den vården du vill dina föräldrar ska ha i livets slutskede ?

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Men så märkligt, inte förrän idag såg jag hela din kommentar. När jag godkände den i förra veckan var det bara de två första meningarna som syntes. Mitt inlägg berörde Umeå kommun, Holmlunds samarbete med Vänsterpartiet och de förändringar som har skett under denna mandatperiod inget annat. Som jag har förstått det är du inte själv umebo och kommer då inte att beröras av den förändringen. Vård i livets slutskede, det är dumt och naivt att tro att det är endast ägarformen som betyder kvalité, om du tror det så gör du det alldeles för lätt för dig. Det är människor som vårdas med olika erfarenheter av livet och de ska bli sedda och fortfarande ha inflytande över sina liv så långt det är möjligt. Fler alternativ och att få välja vem som kommer hem till dig i hemtjänsten det är viktiga frågor för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.