En röst mot rasism och tveksam politik

Söndag förmiddag och jag har vaknat upp till ett annorlunda Umeå. Det är i alla fall den märkliga känsla jag har när jag läser på vk.se och när jag har tagit del av vittnesberättelser av gårdagens händelser på Facebook. Det är klart att jag vet att det finns rasistiska grupper och nynazistiska organisationer, men jag har varit så stolt över att Umeå varit förskonad. Men hur utbrett är det egentligen och varför händer det nu? Kan man förstå dem och vet man hur de tänker?

Min helg har varit  lugn och jag försöker att återhämta mig från en kraftig förkylning, därför var jag aldrig i stan under helgen. När man är sjuk finns det dock mycket tid att ägna sig åt tankar och funderingar. Det är valtider, idag folkomröstning och om bara en vecka är det dags för ett ytterligare ett, Kyrkovalet. Många gånger kallat för det bortglömda valet eftersom det har ett lågt valdeltagande och att det är färre och färre personer känner sig berörda av det.

Kristdemokraterna som politiskt parti har sedan länge tagit ställning till att inte ställa upp i kyrkovalet, kyrka och stat är skilda åt och vi tycker inte att det är politiska partier som ska styra en kyrka. För mig är det viktigare att se människor med engagemang för den verksamhet som Svenska kyrkan bedriver än partistämpeln. Det är många som inte vet varför man ska rösta eller vad det kan vara bra för, den viktigaste anledningen för mig är att jag får och det är en del i demokratin. I detta val får även 16 åringar som är medlemmar i Svenska kyrkan rösta.

Ett bekymmer med lågt valdeltagande är att det kan ge andra organisationer med tveksamma agendor och partiprogram en möjlighet att komma fram. Mobiliserar de sina grupper och väljare kräver det många gånger inte lika många röster att få en framtädande roll och bli en ”folkvald” grupp. Enligt min uppfattning är det därför Sverigedemokraterna storsatsar på årets kyrkoval. Det är ett parti med, enligt min mening, en människofientlig syn och där en av de viktigaste frågorna i deras valmanifest är att kyrkan ska förhindra massinvandring till Sverige.

I kyrkofullmäktige i ett Sverige där kyrka och stat är delade ska inte partipolitik drivas. Du kanske är nöjd med hur det är idag, men vet du vad du får om du inte gör din röst hörd den 15 september? Det är när den inte lagda rösten får betydelse som skrämmer mig.

3 kommentarer

 1. Undrande

  SD skrämmer inte mig alls trots att jag hör till vänstergruppen, typ 3an. Vad som skrämmer mig är KD och alla kristna värderingar som finns hos er. Det mesta eländet kommer från religionen på något vis. Allt det goda som de som är frälsta på något visar eller pratar om är ju mitten och vänster politik. Det goda kommer från vänster, inte extrem vänster som många säkert vill hänvisa till. Om skalan går från 1-10 tror jag mänskligheten mår bäst av en 3a eller 4a. Av den anledningen hoppas jag KD och de andra går dåligt i valet då ni inom högern ställer till mer oreda än vad KD gör än så länge.

  Sen kyrkan borde tvångsförvaltas och alla ägor säljas ut till kristna föreningar t.ex. Sen får dom bära kostnader mm själva vilket inte ska betalas av skatten. Du vill inte ha politikerstyrd kyrka men väl att vi skattebetalare ska betala för den? Hur går det ihop då? Lägg ner alla statliga tros samfund och börja jobba med verkligheten istället Ge dina barn bra ungdomsgårdar, mindre klasser och bättre vuxenstöd. Ge din man möjlighet att stanna hemma och ta emot barnen från skolan om han vill. Trygghet i samhället kostar. Där kan jag hålla med SD att vi ska hjälpa dom som behöver hjälp.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag vet inte riktigt hur du resonerar med att ge olika siffror och där du själv är en trea. Sedan är det tråkigt att höra att kristna värderingar skrämmer dig där just solidaritet för de som har det svårt är en av de viktigaste. Behandla andra som du själv vill bli behandlad är den gyllene regeln.

   Det är inte tvång att vara medlem i svenska kyrkan längre, men för mig är kyrkan en del av vårt kulturarv och är ovärderlig i det sociala arbetet i Sverige. Det ska vara människor som är engagerade för kyrkan och dess arbete som väljs och inte beroende av en partitillhörighet.

   SD säger att vi ska hjälpa dom som behöver hjälp skriver du, men har du riktigt koll på deras partiprogram. Det är en stark begränsning på vilka som ska få hjälp där nationalitet har betydelse. Jag delar inte deras människosyn och det står jag för.

 2. Pingback: En röst mot rasism och tveksam politik - V...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.