Vem blir nynazist?

Det har varit möten och sammanträden varje dag denna vecka och eftersom ordförande i socialnämnden är bortrest har det blivit en del extra. Jag klagar inte, men med ordförandeskap kommer ansvar.

I tisdags var jag i Stockholm på SKL för partiets räkning och i budgettider blev det förstås stort fokus på kommande budgetproposition. Mycket har vi fått veta allteftersom i media, men det finns en del nyheter kvar. Det var dock inte budgetförslagen som gjorde starkast intryck på mig den eftermiddagen utan en föreläsning om Toleransprojektet i Kungälvs kommun.

Toleransprojektet är en modell för att möta och förhindra extrem intolerans och gängbildningar och den som föreläste var Christer Mattsson. Han visade denna bild.

20130913-135034.jpg

En nynazistisk demonstration där en ilsken kvinna slår en handväska mot en av nazisterna. Bilden var årets bild 1985. Visst är den otrolig just sekunderna innan handväskan träffar huvudet. När vi sedan får veta att denna kvinna hade medvetet lagt en sten i väskan och var överlevande från ett koncentrationsläger känner man hatet. Bilden får ett ytterligare djup när vi sedan får veta att han som strax får ett slag mot huvudet har haft en svår uppväxt med tuffa erfarenheter och det är kanske inte någon vi önskar en sten i huvudet.

För oss som kom från Umeå berörde kanske föreläsningen än mer med tanke på vad som skedde här för snart en vecka sedan. Manifestationen i måndags tydliggjorde att här accepterar vi inte nazism och främlingsfientlighet, men jag har ändå saknat diskussionen kring varför unga män (majoriteten) väljer dessa grupper. Och hur ska vi agera? Hur utbrett är det här och kan vi förhindra eller hjälpa i tid? Jag rekommenderar alla att läsa om Toleransprojektet och Kungälvsmodellen.

 

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Erik Marklund

    Intressant fråga, vem blir nynazist egentligen? Jag tror man måste se hela sammanhanget. Precis som du är inne på så har sådana personer ofta en svår uppväxt, kanske med droger, fattigdom och våld redan från unga år. Jag har försökt förklara detta lite i ett blogginlägg om husbykravallerna, http://blogg.vk.se/riskmanagement/2013/05/25/upploppen-i-husby-ett-systemperspektiv/ , men samma tänk går att applicera även på nazister. Tvärt emot vad många politiker, speciellt moderater och högerpolitiker, tror, så fungerar det inte med hårdare tag. Detta då dessa personer som hamnat i ett nazistiskt sammanhang inte alltid rår för det själva, kanske som sagt är de i princip födda in i riskzonen för att hamna i ett nazistiskt sammanhang.
    Att se saker i större sammanhang och tänka mer i system tror jag leder till ett bättre samhälle, istället för att med dagens marknadsorienterade tänk, i äganderättens namn, ruta in saker i ditt och mitt, och därmed förminska sammanhangen och smalna av perspektiven.

  2. Simon

    Jag tror att en stor del beror på att man i sort sett aldrig diskuterar rasism från invandrares sida. Ja, den existerar. När jag gick i skolan sent 90tal – tidigt 2000 tal och det blev bråk mellan ”svenskar” och ”invandrare” så las skulden alltid på ”etniska svenskar” Alltid! Även om de blev attackerade. Nästa vecka stod lärarna där med sitt antirasism program. Men aldrig att man fick höra att vi som ”etniska svenskar” inte ska behöva höra rasistiska åsikter om oss och att man tagit över vårt land och våra kvinnor förtjänar att våldtas. När vuxenvärlden totalt ignorerar detta, vilka grupper är det då som står där och välkommnar ungdomarna. Tror knappast det blivit det bättre de senaste åren.
    Som en Arabisk kille i min klass på gymnasiet som jag var god vän med och diskuterade mycket med sa.:”Svensken verkar hata sina egna barn”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.