Glädjande budget och en sosse lögn

Att regeringen presenterade budgeten i veckan gick knappast någon omärkt förbi. Själv känner jag mig stolt över att Kristdemokraternas fokus på barn och äldre fick ett tydligt genomslag, precis som det ska vara. Ännu en gång sänktes skatten för pensionärerna – vilket var ett av Kristdemokraternas huvudmål inför regeringens budgetförhandlingar. Alla pensionärer över 65 år får en skattelättnad på minst 1 200 kronor om året. Sett över den här mandatperioden har även skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare minskat och det är naturligtvis goda nyheter!

Särskilt glädjande är att skattesänkningen är mest gynnsam för de pensionärer som har det sämst ställt – garantipensionärerna. I Umeå kommun bor 1 000 garantipensionärer som har små marginaler i ekonomin. Regeringen med Kristdemokraterna har arbetat för att de ska få mer pengar i plånboken. Sedan 2006 har de därför fått en skattesänkning som motsvarar en extra månadsinkomst per år.

Det är inte ovanligt att man emellanåt får höra både den ena och den andra anklagelsen från Socialdemokraterna mot regeringen. Lennart Holmlund är inte den som är sen med att skylla på regeringen för både det ena och det andra, men hans partikamrater följer många i samma spår. En anklagelse är att det inte finns något annat land än Sverige där pensionärer betalar mer skatt än löntagare och det är inte sant.  Oavsett vad man tycker i frågan så ska man inte fara med osanning.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. John

  Den här budgeten ska ju ge 13 000 nya jobb enligt Borg . Dom andra jobbskatteavdragen ( 4 st ) har ju inte gett några jobb alls enligt de undersökningar som gjorts . Hur kan du då hylla det senaste jobbskatteavdraget där det lånas till skattesänkningar till de som redan är rika . Det är ju som att låna pengar till konsumtion . Har du nån aning om vilka som ska betala tillbaks lånen förutom arbetslösa , sjuka eller pensionärer . När du hyllar Margaret Thatcher så förstår man ju att omtanken av de svaga i samhället är helt obefintlig .

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Att jag hyllar Margaret Thatcher vet jag inte var du fått ifrån, men det är sant att jag tycker om starka kvinnor i politiken som hon ju var. Sedan var det en helt annan tid och värld när hon verkade som inte är idag. Det roligaste av allt tycker jag att du John fortsätter att läsa min blogg trots att du verkar bli uppretad 🙂

 2. Stefan

  Det är lätt att blanda ihop begreppen ibland…… Att påstå något annat än att det är arbetande personer med högre inkomst som är de stora vinnarna med jobbskatteavdraget är at dribbla bort sanningen!
  Sedan vet jag inte om vi tolkar saker olika, men JAG har då aldrig hört att någon socialdemokrat påstått att löntagare betalar mer skatt än pensionärer! Oavsett vad man tycker i frågan ska man inte fara med osanning……..
  Det är också lite kul med din länk. Läser man den så ser man att andra länder som gjort jobbskatteavdrag har haft en annan agenda än alliansen. Där har man riktat in sig på låginkomsttagare för att jämna ut löneskillnaderna – men ni har i princip gjort tvärtom. Ni gynnar höginkomsttagarna mest. Att påstå annat är lögn!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Ha ha så tokigt att jag kastade om begreppen i all hast. Tack Stefan för att du påtalade misstaget 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.