Ett verktyg mot barnfattigdom

Jag erkänner att i all hast kastade jag om ett par begrepp i mitt förra inlägg vilket en läsare glatt påtalade. De flesta verkar då ändå förstått vad jag menade. Det är budgettider i kommunen, men jag vill ändå hänga kvar vid den budget som presenterades i förra veckan. Den innehöll så många delar som enligt min mening inte fått tillräckligt med uppmärksamhet.

Bekämpa barnfattigdomen är ett begrepp som används emellanåt även om Janne Josefssons Uppdrag Granskning kanske inte visade direkt att det finns. Klart är i alla fall att det finns barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Ett av Umeå kommunfullmäktiges övergripande mål för 2013-2015 är att barnfattigdomen ska minska. Det är därför glädjande att med Kristdemokraterna i regeringen får man nu ett ytterliga verktyg att genomföra en förändring.

En del familjer saknar ekonomi till att betala föreningsavgifter och deltagaravgifter så att barnen exempelvis kan spela innebandy eller gå i simskola. Barn som befinner sig i sådana situationer känner ofta ett utanförskap. Dessutom går de miste om möjligheten att utveckla sina intressen och talanger.

Det är viktigt att alla barn ges goda levnadsförutsättningar och därför är det glädjande att regeringen avsätter 122 miljoner kronor de två kommande åren till en fritidspeng för barn som lever i ekonomisk utsatthet. Fritidspengen är på högst 3 000 kronor om året och kommer att gå till barn i årskurs 4-9 som lever i hushåll som sedan sex månader får ekonomiskt bistånd.

Denna fritidspeng kommer att stärka känslan av delaktighet. Det kan vara skillnaden för hur ett barn med svårigheter i barndomen klarar sig i livet. Självklart är detta något som Umeå kommun kommer att anamma. Budgetnyheter i Umeå, det är en annan historia. Största frågan just nu, kommer S och V att få till det…

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Björn

  Bästa sättet att bekämpa barnfattigdom är ju att INTE rösta på KD t.ex. Ni stöttar de rika för att dom ska ha det bättre. Den stora massan låginkomsttagare har ni aldrig stöttat. Ni låtsas ge allmosor då och då. Varför tror du ni har så få röster? Folket vill ha bort barnfattigdom, där har du svaret.
  Själv skulle jag skämmas att vara KD;are

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Björn, jag är ledsen för din kommentar eftersom det absolut visar att du inte vet någonting om kristdemokraterna eller vad vi vill genomföra. Fortsätt att läsa min blogg 🙂

 2. Marianne R Johansson

  Jag undrar verkligen om ”fritidspengen” kommer att göra någon skillnad? Känns mer som en allmosa för att Regeringen ska känna sig nöjd! Jag tyckr hellre att regeringen skulle sluta med sina skattesänkningar för de rika, och lägga de pengarna på välfärden istället. Det är barnen mer bemedlade av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.