Punktera en politisk bluff!

Dag två av Kristdemokraternas riksting pågår och det är en fantastisk förmån att få vara med och utforma partiets kommande politik.

Jag får en del kommentarer på bloggen och det är bra eftersom jag då vet att det jag skriver har berört, oavsett vad man tycker. Lögner och tveksamma argument ska dock aldrig gå motsagda därför vill att fler tar del av Göran Hägglunds tal från igår. Resurserna till skolan, vården och omsorgen har ökat med minst 115 miljarder kr

”Vänner,
Regeringen har nyligen föreslagit ytterligare skattesänkningar för pensionärer och ännu ett steg i jobbskatteavdraget.
Synen på skatter kommer säkert också i framtiden att vara en stridsfråga. Frågorna om hur vi bäst säkrar välfärden kommer att diskuteras.
Vi kommer att få ta den kampen. Och jag tar gärna den kampen.
Nivån på skatteuttaget är alltid en avvägning. Å ena sidan den enskildes rätt till frukten av de egna insatserna.

Å andra sidan vår strävan efter att åstadkomma ett gott samhälle där rimlig fördelning mellan olika personer och över tid är centrala.
För oss är starka familjer ett kärnvärde. Vi tror på ett starkt civilsamhälle.
Vi tror att samhället är och ska vara större än staten. Ju mer av de egna resurserna enskilda och familjer får behålla, desto större möjligheter har de att bestämma över sina liv.
Göra sina prioriteringar och livsval utifrån egna önskemål. En ekonomisk buffert skapar trygghet och förmåga att hantera det oväntade.

Sverige är ett av de länder i världen som har högst skattetryck. Men vi tillhör också de länder som har det högsta välståndet och bästa välfärden.
Vår strävan måste hela tiden vara att skatterna utformas så att de stödjer det som vi vill se mer av: utbildning, förkovran, ansvarstagande i arbetsliv och familjeliv, innovationer, ett levande civilsamhälle, att ta den risk som det innebär att starta ett företag…

För höga och felaktigt utformade skatter är skadliga för den tillväxt som Sverige så väl behöver för jobb och välfärd. Det handlar inte om något nollsummespel.
Här kommer några siffror – ganska många – men jag är angelägen om att budskapet ska gå fram:
Vi har sedan 2006 sänkt skattetrycket med fyra procentenheter. Och det är mycket…

Men – lyssna nu – skatteintäkterna har ökat med elva procent!
Den offentliga sektorns skatteintäkter har alltså ökat rejält sedan alliansregeringen tillträdde. 2012 var intäkterna 150 miljarder kronor större än 2006!
Resurserna till skolan, vården och omsorgen har ökat med minst 115 miljarder kr. Det är nästan 25 procent!

Vi har kunnat göra stora välfärdssatsningar, inte trots, utan tack vare att vi främjat tillväxten, delvis just genom skattesänkningar.
Att som vänstern påstå att det handlar om ett nollsummespel, det är i bästa fall ett missförstånd om hur ekonomi fungerar. Det är i värsta fall en stor politisk bluff, och det är förstås vad det är frågan om.
Den bluffen, mina vänner, ska vi tillsammans punktera till valet 2014!”

***

20130927-095206.jpg

Etiketter:

6 kommentarer

 1. Dage Åberg

  Mycket tal om bluff blir det! Först i Göran Hägglunds tal som du återger här. Sedan i Dagens Industri häromdagen där talet rubriceras som ”Hägglunds bluff”. DI påpekar att Hägglunds tal om ökade skatteintäkter och välfärdssatsningar haltar betänkligt när man tar hänsyn till inflation och befolkingsökning. Det handlar snarast om minskningar.
  Känns det inte lite kymigt det här? (DI kan knappast anklagas för krypto-vänsterism)
  Det har för övrigt varit väldigt tyst från västerbottensbänkens KD:are i VK-bloggen efter KD-stämman?!

  Dage Åberg

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Ja du har rätt Dage, jag har varit tyst. Jag har inte ens loggat in på bloggen förrän nu, men det betyder inte att jag inte har något att säga. Tiden har jag varit tvungen att lägga på annat som mina barn och socialnämnden. Det har även varit föräldramöten och aktiviteter för dotterns innebandylag som kommit före, har du saknat mig?

 2. Dage Åberg

  Ja Du! Din slutkläm är ju väldigt avväpnande. Men tack för ditt svar.
  Jag lyssnade till Hägglunds tal i direktsändning. Det tal som du förtjust återger på några punkter.
  Jag tycker att Dagens Industris artikel på ett utmärkt sätt problematiserar delar av talet. Den del som talar om ökade välfärdssatsningar. Tycker inte du det?
  Med vänlig hälsning

  Dage Åberg

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Min mediabevakning sedan Rikstinget har varit lite bristande, (jag skäms) och jag har inte läst Dagens Industris artikel som du hänvisar till. Rent generellt tycker jag att det är bra att problematisera frågor för det är klart att jag vet att saker och ting inte är antingen svart eller vitt. Visst var det ett bra tal i övrigt, eller tycker du att hans retorik och tal kring bakverk och surdegar var för mycket?

 3. Dage Åberg

  Talet om bakverk och surdegar var uppfriskande som retorik betraktat. Hägglund är duktig på sådant. (Sedan kanske jag inte delar hans åsikter). I partiledarkretsen är han en av dom främsta, tillsammans med Sjöstedt och Björklund. På sitt sätt tycker jag att dom här tre är föredömen. Dom ger och tar och vågar bjuda på sig själva. Mer av sådant vill man se i politiken. i motsats till vissa politikerbloggar (Inte dina dock) som är in i döden trista. Jag tänker på dom politiker som i blogg efter blogg ofta bara klipper och klistrar in dokument som kommer från partikansliet. Dom politikerna behöver mer syre.
  Slutligen ber en gammal holmsundsbo, som lämnade Holmsund för mer än 25 år sedan för Stockholm, att få tacka för trevlig dialog. Och läs Dagens Industri 🙂

  Hälsar Dage Åberg

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Roligt att läsa att du är Holmsundsbo, det förblir man även när man har flyttat härifrån. Jag har i och för sig bara bott här 13 år och kommer aldrig att räknas som en ”riktig” Holmsundare 🙂

   Det kan vara frestande att klippa och klistra in referat eller pressmeddelande bara för att bloggen ska vara aktiv, men jag har svårt för det. En ytterligare förklaring till varför jag inte skriver varje dag 🙂 Jag har nu läst Dagens Industri artikeln och du har rätt, den var mycket intressant att läsa. Statistik och siffror kan både vara politikens bäste vän och fiende…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.