Vad vill S och V med LOV?

Idag har vi i Socialnämnden fastställt budget för vård och omsorg i kommunen samt reviderat befintlig uppdragsplan. Det är tufft att göra besparingar när man ser att det direkt berör människor och det gäller att ”vända på stenar” och se möjligheter överallt. Det var inte någon större diskussion eller debatt kring budget, men jag tycker att det har blivit tydligare med en enad förvaltning tillsammans med kommundelarna.

Min uppfattning och hållning har varit att den uppdragsplan som vi tog för drygt ett år sedan och som gäller fortfarande inte ska revideras mer än nödvändigt. Det är inte bra om politiken hittar på nya uppdrag innan man vet om tidigare uppdrag uppfyllts eller kan uppfyllas. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var av en annan uppfattning och hade lyft fram nio (9) nya uppdrag. Det uppdrag som orsakade mest diskussion var denna:

En handlingsplan ska utarbetas med förslag till alternativa åtgärder för att åstadkomma en förbättrad logistik inom hemtjänstverksamheten.

Detta uppdrag menar socialdemokraterna och Vänsterpartiet är nödvändigt och något som de har funnit uppenbart efter den tidigare utredning som presenterades om LOV i hemtjänsten för ett par veckor sedan. Jag har skrivit om utredningen tidigare och det stod tidigt klart för mig att vissa i majoriteten var besvikna när utredningens resultat inte var vad de hade önskat. På detta uppdrag yrkade Kristdemokraterna och övriga allianspartier avslag med hänvisning till:

  • att förbättra logistik är redan något som verksamheten redan har i sitt uppdrag.
  • att utarbeta en handlingsplan för detta skapar merarbete för tjänstemän samtidigt som det är ett misstroende mot verksamhetens chefer
  • eftersom det står hemtjänstverksamheten (och inte kommunala hemtjänsten) inkluderas alla hemtjänstutförare och kommunen har ingen möjlighet eller rätt att styra över hur externa företag genomför sin verksamhet.
  • vi ser att detta kan innebära ett första steg till att kraftigt begränsa antalet utförare och därmed avskaffa lagen om valfrihet i Umeå kommun. Alternativa åtgärder?

 

Flera socialdemokrater yttrade sig att de var förvånade över vårt ställningstagande och beklagade sig över att vi inte skulle vilja förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare vilket är helt fel. Jag vill inte vara med och begränsa valfrihet och möjligheter för våra brukare i kommunen. Självklart är arbetsmiljön viktig och självklart ska vi göra allt för att våra medarbetare trivs i kommunen, men att smyga in uppdrag med tveksamma avsikter baserade på felaktigheter är illa. Utredningen som man hänvisar till har inga uppgifter om att logistiken skulle fungera dåligt eller sämre efter det att LOV införts i kommunen.

På dagens presskonferens lyfte socialnämndens ordföranden än en gång upp att LOV kräver för mycket i personella resurser, att det skulle vara 1,5 årsarbetare i socialtjänsten som arbetar med LOV uppgifter. Detta är fel! Personalen själva har beräknat att i tidsåtgång för personal på upphandlingsbyrån, i socialtjänsten som ex biståndsbedömning och på ekonomi motsvarar det ungefär 1,5 årsarbetare. För hela kommunen! Kommunen har inte anställt personal för dessa uppgifter utan det är människor som har fått nya arbetsuppgifter. Ibland stämmer inte verkligheten med den bild som vänstermajoriteten envisas med att se.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.