Idrottens dag i Västerbotten

Det är egentligen märkligt att vissa sanningar som alla känner till ska vara så svårt att ta till sig, som att det är bra att motionera och att det gör gott för kropp och själ. Det är lätt att rada upp argumenten till varför man ska träna, men ändå tar inte alla till sig det och jag kanske inte är den bästa på det heller. Erfarenheterna visar i alla fall att om man får med sig goda vanor tidigt i livet ökar förutsättningarna avsevärt att man tar dem med sig även i vuxenlivet.

Imorgon är det Region Västerbottens förbundsfullmäktige och vi kristdemokrater lämnade tidigare i veckan in denna motion. Min uppfattning är att underlätta ett smörgåsbord av aktiviteter kan skapa nyfikenhet till att pröva nya idrotter. Fotboll och innebandy är stort, men det passar inte alla. Att samarbeta närmare med föreningar och det civila samhället kommer att gynna inte bara den enskilde, men hela Västerbotten och ett steg framåt till världens bästa hälsa.

*******************************MOTION 26 nov 2013

Idrottens dag i Västerbotten

 

Att idrotta och röra på sig är kul. Det ger en känsla av välbefinnande i kropp och själ och förbättrar hälsan på kort och lång sikt. Forskning visar att barn som får möjlighet till att uppleva glädjen i fysisk rörelse får bättre förutsättningar i livet.

Sedan 1999 har eleverna på Ängslättskolan i Bunkeflostrand idrott eller någon form av fysisk aktivitet på schemat varje dag. Satsningen, idag kallad Bunkeflomodellen, har studerats av forskare under flera års tid. Resultatet är tydligt: Elevernas koncentrationsförmåga ökar, deras motorik blir bättre och betygen förbättras.

I flera län i Sverige anordnas tillsammans med föreningslivet Idrottens dag för barn och unga. Prins Daniel tog initiativ till att det i Hagaparken i Stockholm anordnades Idrottens dag i september 2013.

Idrottens dag kan beskrivas som ett skyltfönster, ett smörgårdsbord, till att testa och upptäcka idrotten.  Det blir en dag för barn och unga som redan idrottar men även för barn och unga som ännu inte börjat med någon idrott.

Under Idrottens dag får barn och unga möjlighet att pröva på olika idrotter helt gratis. Det är en dag där man träffas sina kompisar, skrattar, testar och utmanar sig själv att prova nya saker. Kanske testar man en idrott som man upptäcker för första gången.

 

Västerbottens läns landsting har som vision: Världens Bästa Hälsa 2020. Som ett steg för att nå målet Världens Bästa Hälsa 2020 är det viktigt att uppmuntra barn och unga till fysisk rörelse på olika sätt.

– För att främja och utveckla barn och ungas lust till fysisk aktivitet föreslår kristdemokraterna att Region Västerbotten tar initiativ att tillsammans med idrottsrörelsen, föreningslivet och kommunerna inrätta och årligen genomföra en Idrottens dag i Västerbottens län.

 

Veronica Kerr (KD) gruppledare                                    Birgitta Nordvall (KD)

 

 

Maria Wiksten (KD)

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.