Utanförskap bland barn

Rädda barnens rapport om barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer visar tydligt att den sk barnfattigdomen har minskat med 10 000 barn på ett år. Det är bra och även om ordet barnfattigdom är kritiserat så är jag övertygad om att alla kan hålla med om att det är föräldrarnas ekonomiska situation som påverkar. Lever man i en familj där pengarna inte räcker till så är det klart att risken för att inte kunna vara med på aktiviteter i skolan eller på fritiden ökar.

I dagens VK på ordet fritt skriver jag om att minska utanförskapet bland barnen och det positiva med införandet av fritidspeng. När vi i socialnämnden skulle yttra oss om förslaget så var det en helt enig nämnd med tjänstemän som var positiva till detta. Barn ska inte gå miste om möjligheter i livet för att de ekonomiska förutsättningarna är så mycket lägre. Här är insändaren i sin helhet.

**************************************************************************************************************************************

Minska utanförskapet bland barn!

Även barn till föräldrar som befinner sig i tillfälligt ekonomiskt trångmål ska ha chansen att utveckla sina intressen och talanger. Därför avsätter regeringen 122 miljoner kronor de två kommande åren till en fritidspeng.

 

Fritidspengen riktar sig till barn i årskurs 4-9 som lever i hushåll som har haft försörjningsstöd i minst sex månader. Summan ska uppgå till högst 3 000 kronor per barn och år och ska täcka faktiska utgifter för deltagande i regelbundna fritidsaktiviteter.

En rapport från Statistiska Centralbyrån visar att det är nödvändigt att agera. Av den framgår det att barn i ekonomiskt utsatta familjer deltar i organiserade fritidsaktiviter i mindre utsträckning än andra barn.

 

För ekonomiskt utsatta familjer är det helt enkelt svårare att ha råd att betala för barnens fritidsaktiviteter. En del flickor och pojkar saknar därför möjlighet att följa med sina kompisar till exempelvis innebandyträning eller simläger.

 

Situationen skapar ett utanförskap bland barn. En fritidspeng är därför viktig för att fler barn ska känna gemenskap och delaktighet. Den är också viktig för pojkars och flickors fysiska välmående.

Från vänsterhåll kom en hel del kritik när förslaget presenterades. Där talades det om förnedrande allmosor och om ett återinförande av Fattigsverige.

Men det är beklagligt att en del på vänsterkanten beskriver det som fult att tillfälligt behöva stöd och som förnedrande att ta emot hjälp. Det är inget som speglar en människas värde eller förmåga att bidra till samhällsutvecklingen. Fritidspengen ska endast ses som en tillfällig lösning på ett tillfälligt problem.

 

Alla barn måste få möjlighet till en intressant och utvecklande fritid. En fritidspeng bidrar till att skapa större gemenskap och delaktighet. Det kan vara skillnaden för hur ett barn med svårigheter i barndomen klarar sig i skolan och i livet.

 

Veronica Kerr

Gruppledare för Kristdemokraterna i Umeå

 

 

2 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Tveksamt hur mycke fritidsaktiviteter man kan delta i för 3000 kr/barn/år? Inte kan man då syssla med flera olika aktiviteter!

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Det är klart att vissa aktiviteter är betydligt dyrare än andra. 3000 kr räcker antagligen inte om man spelar hockey eller håller på med ridsport. Mina barn har spelat fotboll, innebandy, basket, gymnastiserat, dansat och spelat teater genom åren. 3000kr räcker faktiskt ganska långt, speciellt när de var yngre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.