Dagrehab försvinner med ett penndrag?

Dagrehabiliteringen vid geriatriskt center ska läggas ner, det beslutet togs för snart två veckor sedan, det har vi fått läsa om i tidningarna de senaste dagarna. Men det känns dock fortfarande oklart hur man har tänkt.

Igår kväll var jag med på det informationsmöte som personalen vid dagrehab kallat till för att berätta mer om den kvalificerade verksamhet som bedrivs där idag. Inbjudna var politiker, patientföreningar och media och även om jag inte längre är landstingspolitiker så är det en fråga som berör oss kommunpolitiker och medborgare i Umeå kommun. Alla allianspartier var representerade igårkväll, men det var också de enda. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet saknade politiker på plats.

Karin Lundström (S) har uttalat att det inte är ett politiskt beslut utan att det är ett förslag från tjänstemannahåll. Verkligheten är att det är verksamhetschef som har tagit beslut att lägga hela den besparing man har fått på en verksamhet eftersom direktiven varit tydliga med att man inte kan skära ner antalet slutenvårdsplatser på geriatriken. Det är politiken som har gett de ekonomiska ramarna och inom geriatrik ska man spara 3,4 miljoner. De flesta besparingar innebär en nedskärning på befintlig verksamhet, men här skär man bort hela verksamheten!

Dagrehab ska stänga den 1 februari enligt den planering vi fick ta del av igår. Första februari! Vad som händer med befintlig personal är oklart, men vad kommer det att innebära för de människor över 65 år som är beroende av rehabilitering efter t ex en stroke? Hemsjukvård och hemtjänst räknar man kommer att få ta stora delar, kommunernas ansvar, men det går inte att komma undan det att risker för ex fall kommer att öka och akutsjukvård kommer belastas mer. Besparing på en verksamhet betyder i verkligheten att man vill styra över kostnader till annan huvudman eller till andra verksamheter i landstinget.

Dagrehab verksamheten har funnits i 20 år och med ett penndrag ska den försvinna, det är inte rätt. Multisjuka människor över 65 år ska inte förnekas rehabilitering. De ska bemötas med respekt och ges rätt till ett värdigt liv med inflytande i deras egen vardag. Landstinget är stort och politiker kan inte alla verksamheter, men det kan inte vara fel att ändra sig när man inser att det slår fel. Jag och Kristdemokraterna i landstinget följer frågans utveckling.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.