Vänstern ropar efter gamla lösningar

Vi i Alliansen hade en motion upp till behandling i höstas om att sälja ut en del av Bostadens bestånd för att ge Bostaden större möjligheter att både renovera gammalt bestånd och samtidigt satsa på nyproduktion av hyresrätter. Motionen avslågs, men debatten är inte död vilket var tydligt vid kommunfullmäktige för en vecka sedan när Moderaterna interpellerade i frågan. Vänsterpartiet kämpar emot och argumentationen håller kanske inte alltid. De är emot, men kommer inte med egna initiativ för att lösa bostadsbrist utan skyller på andra och regeringen i synnerhet. Både Anders Ågren och Peder Westerberg har idag bloggat om debatten som går vidare på insändarsidan och vår alliansreplik som är införd i dagens tidning.

Vänstern visar en otäck uppfattning om att privata fastighetsägare skulle bara vara intresserade av att göra stora vinster och därmed ”suga ut” stackars hyresgäster. Vinster för byggherrar är vedervärdigt, men samtidigt ropar de efter att regeringen ska införa bostadssubventioner för att byggandet ska öka. Här är det definitivt osäkert var bostadssubventioner hamnar, blir inte risken än större att en vinst kan tas ut? Sanningen är att ja, bostadsbyggandet är för lågt, men det har varit alldeles för lågt under flera decennier. Bostadsbyggandet är och har varit betydligt lägre i Sverige jämfört med våra nordiska grannar trots att vi har haft subventioner och de andra länderna har klarat sig förutan.

Svensk bostadspolitik är under renovering och snart ser vi resultat. Vi är många som är förväntansfulla och en del är mycket otåliga, men vi får inte glömma att det är inte staten som ska bygga utan det är kommunen som har plan monopolet. Att vara otålig är ingen bra anledning till att ropa efter gamla icke fungerande lösningar.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. N-O

  I stockholm har man sålt ut mängder av hyresbostäder .
  Kapitalstarka människor har gjort fina klipp och vad jag vet så har
  bostadsbristen bara ökat för de som inte med hjälp av ”pappas pengar”
  kunnat köpa sig förbi kön .

  Denna modell vill ni nu använda i Umeå , varför tror ni det skulle fungera här ?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Du har fel. Vi vill inte att hyresbostäder ska säljas ut för att bli bostadsrätter. Vi vill att det ska bli fler hyresrätter i Umeå och Bostaden behöver mer pengar för att både bygga och ta hand om det bestånd man har. Det finns också många fastighetsägare som vill äga hyresbostäder och förvalta dessa, men har inte resurser för att bygga egna bostäder. Att låna pengar för Bostaden är inget alternativ. Vem tycker du ska bygga fler hyreslägenheter i Umeå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.