För stora barngrupper och platsgaranti som inte uppfylls

Först var det vintern med snö och kyla som var kraftigt försenad, nu verkar det vara aprilvädret som har kommit för tidigt. Ömsom regn, ömsom snö, slaskigt och trist kan vädret summeras med. Jag vill inte dra till med klyschan, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, men dåliga skor verkar jag ha för blött är det!

Läser i tidningen idag att Umeå kommun har för första gången blivit anmäld för att de inte klarar platsgarantin i förskolan. Trycket är hårt och fortsätter att vara det trots att flera förskoleavdelningar har öppnats runt om i kommunen. Umeå klarar inte max 15 barn/ avdelning och det verkar inte finnas någon som vet när eller överhuvudtaget vilket år detta kommer att hända. Antagligen är det så att de barn som nu är i förskolan redan har lämnat och börjat förskoleklass när det tunnas ut. Än värre enligt mig, är att i går på nyheterna rapporterades det att på en förskola är det 18 barn och ENDAST två pedagoger. Oacceptabelt!

Familjen som har anmält kommunen placerade sitt barn i kö redan i mitten av april förra året med önskat startdatum 1 januari 2014. Den 3 februari fick de en plats, i och för sig inte alls i närheten av var de bor, men ändock en plats. Det märkliga är att kommunen fortsätter att förneka att man inte klarat garantin. De säger att det brukar lösa sig genom dialog där föräldrar därmed flyttat fram önskat datum för plats. Klart att man då kan klara en garanti om man ändrar förutsättningarna. Här hade föräldrarna varit förutseende och placerat barnet i kö mer än 8 månader före önskat datum och ändå lyckades det inte. Skolinspektionen vill nu att Umeå kommun utreder vad som har hänt och vidta eventuella åtgärder. Jag välkomnar den utredningen!

Något annat jag välkomnar och som detta ärende verkligen belyst är att Umeå behöver fler alternativ till förskolan. Familjedaghem och andra pedagogiska verksamheter där barnomsorgspengen kan skapa möjligheter och avlasta både förskolor, personal och föräldrar. Fler behöver inse detta!

En kommentar

  1. Åke H

    Jag känner igen den situationen.

    Vi bor på Tomtebo, vilket kanske inte är den mest strategiska platsen i Umeå då man har barn men det är ett område med möjlighet att gå ut i skogen med sonen. Vi ställde vår son i kö då han var 6 månader (mitten på mars 2013) med önskat datum ungefär ett år senare (nu mer eller mindre), och valde förskolor på eller nära Tomtebo för att kunna hämta/lämna till fots eller cykel på väg till/från jobbet.

    Av kommunens handläggare fick vi efter sommaren höra att det skulle bli svårt att få plats så vi borde öppna upp tredjevalet till hela Umeå för att öka våra chanser. Dumt nog gjorde vi detta. De erbjudande om platser vi hittills har fått är på Teg, Umedalen och Ersmark. Från Tomtebo är det 1-3 timmars bussresa per dag enkel väg, om det ens går bussar som vi kan nyttja. Min fru skulle knappt hinna till jobbet innan hon skulle vara tvungen att åka igen på sina dagar. För mig finns alternativet att ta bilen varje dag. Fram och tillbaka genom staden. Och sedan parkera i centrala stan.

    Eftersom varken buss eller bil är realistiska alternativ är vi nu ”tvungna” att gå ner på halvtid båda två. Tillsammans kan vi då vara hemma fem dagar i veckan fram till augusti då vi har blivit lovade en plats inom cykelavstånd. Nästan 1,5 år efter första ködagen och cirka 6 månader efter önskat datum. Kommunen har dock fullföljt sina plikter i lagens mening, eftersom vi har fått erbjudande om plats inom tidsramen. Att det som erbjöds var på andra sidan stan spelar ingen roll.

    Tack och lov har vi råd och möjlighet att göra detta, och vi väljer att se det som en chans att umgås mer med vårt barn. Möjligheten att vara hemma med honom i nästan 2 år skall inte underskattas. Men det ska vara för att vi själva väljer det, inte för att vi måste pga brist på lämpliga förskoleplatser.

    Därför är det också lite beklämmande att läsa om minskade resurser till öppen förskola, rivningar av lekplatser och nedsläckta gatlyktor (här på Tomtebo längs en 60-väg som bilar ofta kör 80 på och barn tyvärr genar över på väg till skolan) samtidigt som många miljoner bränns på en invigningshelg. Det är olika budgetar, men från början kommer ändå pengarna från samma källa. Det är nästan så att man börjar titta på att flytta härifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.