Beslutade garantier

Nu är de beslutade, de lokala värdighetsgarantierna i Umeå kommun. De har arbetats med och bearbetats under lång tid och synpunkter har kommit från politiken, personal, brukare och anhörigorganisationer för att det viktigaste skulle komma med. Jag har skrivit om värdighetsgarantier tidigare och jag har interpellerat om dem i fullmäktige och nu är de alltså beslutade. De kommer att gälla i särskilda boenden, hemtjänst, korttidsboende och dagverksamhet.

Värdighetsgarantierna är 

Umeå kommun lovar

1. …att ditt självbestämmande och din delaktighet respekteras genom regelbunden dialog i din vardag.

2….du får möta personal som har god kunskap i sitt yrke och med relevant inskolning

3…du får en kontaktpersonal som du kan känna extra förtroende för. Om du inte är nöjd med din kontaktpersonal så har du möjlighet att byta.

4…. du får ett välkomstsamtal inom en vecka med din kontaktpersonal och om du så önskar tillsammans med dina närstående

5. ..det ska vara enkelt för dig att komma i kontakt med ansvarig chef

6.. du får veta vilken personal det är som komer och hjälper dig

7….all personal inom hemtjänsten alltid kan visa tjänstelegitimation

8. …hålla överenskomna tider med en marginal på 30 minuiter. Blir det förändringar meddelar vi dig.

10. .. du ges möjlighet till socialt och kulturellt innehåll, fysiska aktiviteter och utevistelse

11. ..du som vårdas i livets slutskede inte ska lämnas ensam, om du inte önskar det.

 

Det som skiljer värdighetsgarantier från vanliga kvalitetsdeklarationer är att dessa ska göras tillgängliga både för brukare och anshöriga så att man lätt kan få reda på vilka förväntningar man kan ha av Umeås äldreomsorg. Det ska också vara tydligt var man kan vända sig när garantierna inte fungerar och vad som då händer. Här var det inte tydligt exakt hur det kommer att se ut därför kommer jag inte att släppa dessa förrän jag vet att de är tillgängliga för alla som vill.

Här är länken till dagens pressmeddelanden från socialnämnden. Jag delar inte Åsa Bäckströms uppfattning om att värdighetsgarantierna kommer att bli svåra att implementera hos de privata LOV företagen eftersom när dessa företag upphandlas enligt LOV kommer värdighetsgarantierna att finnas med i underlagen. Det som är fantastiskt med LOV, lagen om valfrihet, är att är jag inte nöjd med min hemtjänst för att de inte uppfyller ovanstående då har jag rätt att byta tjänst. Vad valfrihet innebär har dock alltid varit svårt för Vänsterpartiet att begripa.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.