Solidaritet och medmänsklighet..

…det var frågor som vi kristdemokrater lyfte i en motion som vi hade ställt till förbundsfullmäktige och som behandlades igår under vårt sammanträde i Skellefteå. Motionen belyser den situation som många ensamkommande och flyktingar har när de kommer till vårt län och bär med sig traumatiska upplevelser från sitt hemland. Det kan vara smärtsamma upplevelser som kan ge posttraumatiska stress syndrom  (PTSD) Det är en ångeststörning som kan uppkomma efter olika typ trauman, som exempelvis dödshot och tortyr. Symptom är ångest, depression och hög stressnivå.

Röda Korset har i Skellefteå ett behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade. De har vårdavtal med landstinget med upptagningsområdet Norr- och Västerbotten. På behandlingscentrat behandlas ca 200 personer per år med ca 7 – 8 olika behandlingstillfällen per patient. Människor som behöver denna specialisthjälp från behandlingscentret har inte ekonomiska möjligheter att betala egenavgiften för sjukvårdsresor eller förskottera sin del av resekostnaden.

Vi anser att vi har ett medmänskligt och solidariskt ansvar, för människor som kommer till Västerbotten och skyldighet att hjälpa dem till den bästa tänkbara nystarten i livet. Att då Region Västerbotten bekostar sjukvårdsresorna till behandlingscentret är att ta ett solidariskt och humanitärt ansvar för våra medmänniskor.

Kristdemokraterna anser att dessa resor bör vara avgiftsfria. Ersättningar till asylsökande och flyktingar regleras enligt lagen om mottagande av flyktingar när man bedöms vare en s k LMA. Då har men en självkostnad av 40 kr/enkel sjukresa med ett maxbelopp på 400 kr per halvår. När kostnaden för sjukresor överstiger 400 kr per sexmånadersperiod tar Migrationsverket kostnaden. Dessa 40 kr är en ganska hög kostnad då dagersättningen är 71 kr. Och om man dessutom har fått avvisningsbeslut så är ersättningen halverad.

 

Det blev ett nej efter en relativt lång debatt (lång för att vara i förbundsfullmäktige) och här skriver Norran idagom motionen. Tyvärr har varken VK eller Folkbladet uppmärksammat och jag kan bara beklaga att mediaintresset för Region Västerbottens förbundsfullmäktige fortsätter att vara lågt.

 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.