Om tiggeri i Umeå och Mattias X

Tidigare i veckan blev jag intervjuad av en journalist student om de tiggare som vi nu träffar på i Umeå. Det var frågor om vad socialtjänsten kan göra och varför ser det ut som det gör.

I Umeå skulle jag vilja säga att tiggeri är ett relativt nytt fenomen, men reaktioner på vad man ska göra eller hur man ska göra har inte låtit vänta på sig. Sverigedemokraterna var tidigt ute och motionerade om ett nationellt förbud mot tiggeri med utvisning och livstids förbud att återvända till Sverige. Detta förutsatt att den som tigger inte är svensk medborgare. Detta visar en vedervärdig människosyn och att förbjuda tiggeri är ingen lösning.

Människor har alltid strävat efter en bättre tillvaro för sig själva och sina familjer. Den stora utvandringen från Sverige till USA i slutet av 1800 talet är ett exempel. Sedan dess har mycket hänt, men önskan att om något bättre och möjligheten att försörja sig finns kvar hos människor.

De människor som nu kommit till Umeå och som försörjer sig genom tiggeri kommer främst från Rumänien som är medlem i EU. Vi har fri rörlighet inom EU, men den bygger på att man själv kan försörja sig. Om det inte är möjligt så kan kommunen bistå med att hjälpa till med kostnaden för resa till berörd ambassad i Stockholm. Det sker inte genom tvång utan det är förutsatt att den enskilde personen önskar resa hem till sitt hemland och själv inte klarar av att betala reskostnaden.

Jag har läst Mattias X Lundbergs blogg och jag blir både ledsen och irriterad. Han uppmanar alla Umeås hemlösa att börja tigga och att det är politikernas fel att det ser ut som det gör. Han skriver att vi har haft hundratals hemlösa svenskar i Umeå under många år, en siffra tagen ur luften och varför envisas Mattias med att betona nationalitet? I Umeå var det 2011 ca 25 st akut hemlösa personer. När Socialstyrelsen tillsammans med kommunerna och de större hjälporganisationerna gjorde en uppskattning om hur många hemlösa EU migranter fanns i Sverige under ett dygn i november 2012 räknade man 370 personer, men det är klart att mörkertalet kan vara betydligt större. Idag talar man om kanske 1000-2000 personer i hela landet, men det är en ren gissning!

Mattias ger inte pengar till tiggare för han tycker att det uppmuntrar tiggeri. Han säger också att det är att ta över ansvaret från samhället. Från samhället? Är vi inte alla en del av samhället och har vi inte en skyldighet att hjälpa våra medmänniskor när vi kan? Att förbjuda tiggeri är en feg lösning för att man inte vill få dåligt samvete. Eftersom Mattias stolt har proklamerat sin nya politiska hemvist förutsätter jag att han har förmedlat sina åsikter till sina politiker som ändå är med och styr kommunen.

 

 

Etiketter: , , , , ,

11 kommentarer

 1. LKDF

  Ursäkta mig men HUR visar det att förbjuda tiggeri inte är en lösning??
  Är det för att Sverige Demokraterna kom med förslaget?

  Jag kan ju tillägga att INTE förbjuda tiggeri är heller inte en lösning.

  • Lena Andersson

   Att förbjuda tiggeri vore som att förbjuda fattigdom, ungefär som Alliansen gjort det olagligt att vara arbetslös utan att ha kvalificerat sig för a-kassa och alla arbetslösa med försörjningsstöd därför idag bestraffas med oavlönad samhällstjänst på heltid utan bestämd strafflängd åt kommunerna efter att de tvingats göra sig av med alla sina bankbesparingar och tvingats flytta till billigare bostad!
   Sd är Alliansens, inklusive Kd, samarbetspartner/stödparti!

 2. Isak

  Läser just nu om nybyggarna som koloniserade Lappmarken under 17-1800-talen.
  För att klara livhanken så fick man skicka delar av familjen ut på tiggarstråk ner mot
  kusten. Hade vi inte haft möjligheten att emigrera till Amerika så skulle många ha
  svultit ihjäl. Idag lever vi ett EU med dom lagar vi har, och så länge vi inte har ändrat
  på dom får vi acceptera att vi har turister som kommer hit och tigger. Jag själv brukar
  efter samvete och råd skänka en slant då och då. I övrigt så stör dom mig inte, och de
  är ej heller propsande på något sätt. Din inställning hedrar dig Veronica, tyvärr så för-
  söker SD att vinna rasistiska röster. Och det är så simpelt och ovärdigt så man mår illa.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack! Det är så lätt för oss att glömma bort vår egen historia och om hur vi har haft det i Sverige. SD var först, men det oroar mig att enligt undersökningar är det nu en majoritet i Sverige som vill förbjuda tiggeriet. Det är sorgligt.

 3. Veronica Kerr (inläggsförfattare)

  Sverigedemokraterna var först med en motion, men även Moderaterna har senare motionerat i frågan. Om vi förbjuder tiggeri så betyder det inte att de som kommer till Sverige och tigger får det bättre. Problemet är fattigdom i deras egna länder. Att förbjuda tiggeri för att vi tycker att det är obehagligt vänder jag mig emot.

 4. Carl Lindström

  Naturligtvis bör man förbjuda kriminella att vistas här i landet. Dessa individer tillhör organiserat kriminella klaner, de har aldrig arbetat och de kommer heller aldrig att göra det. Tiggeriet måste förbjudas.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Vem påstår att dessa människor är kriminella och vad är deras brott?

 5. Lena Andersson

  Rumänien uppfyller inte ens de mänskliga rättigheterna när de inte kan ta hand om sin egen svältande befolkning, så Rumänien borde aldrig tillåtits bli medlemmar i EU, och bör uteslutas ifall de inte inom högst 1 år ser till att alla Rumänska medborgare har mat och tak över huvudet! Det är inte ok att Rumänien låter sin befolkning tigga pengar i övriga EU-delstater för att försörja sina familjer hemma i Rumänien!
  Tiggeri ska givetvis inte förbjudas, och eftersom både Sverige och Rumänien är delstater i samma EU så är det även vår, Sveriges/Umeås, gemensamma skyldighet att hjälpa dessa människor!

 6. Mikael Bergström

  Umeå har stor hemlöshet. Det du nämner om akut hemlöshet innebär att en person är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende, skyddat boende (exempelvis kvinnojourer) eller sover utomhus eller i offentliga utrymmen.

  Sammanlagt har cirka 34 000 personer, enligt Socialstyrelsens definition, inrapporterats år 2011 som hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostads- marknaden. I denna grupp finns personer som lever under mycket olika villkor och har olika behov av stöd från samhället. Av de inrapporterade hemlösa personerna befann sig cirka 4 500 personer i akut hemlöshet, varav 280 sov ute eller i offentliga utrymmen. 5 600 personer vistades på institution/kategoriboende. 13 900 personer bodde i långsiktiga boendelösningar (den sekundära bostadsmarknaden) och 6 800 personer i eget ordnat, kortsiktigt boende.
  I Umeå beräknas antalet till 370, var av 222 män och 136 kvinnor. För 157 av dessa är hemlöshet ett återkommande problem. Idag vet ingen exakt hur stor siffran är, men den har iaf inte blivit bättre.

 7. Tompe

  Men snälla, ta av er glorian och sluta försöka ta politiska poäng genom att alltid utmåla sverigedemokraterna som de onda. Ni bortskämda verklighetsfrånvända medelklass svennebananer är såna utsökta hycklare. Problemet med de romska tiggarna måste få en lösning i Rumänien. Stora summor pengar spenderas för att förbättra romernas situation i Rumänien. Men de är inte de mest medgörliga personer och har en väldigt speciell klan och hederskultur. I mångt och mycket är deras utsatthet självvald. Annars kan ni väl själva ta in de trevliga tiggarna i era hem och hjälpa dem på bättre vägar.

 8. gerd

  Du kan ju inte ha bott i Umeå särskilt länge.
  Hemlösa Umeåbor har funnits länge och i mycket stor omfattning. Denna fråga har KD ite drivit särskilt jårt.
  Tiggeri i form av till exempel dragspelsspelande barn har funnit i Umeå länge.
  När bjöd du själv hem en hemlös eller tiggare för att duscha, bli bjuden på mat och ligga över i en varm och skön säng? Det
  är alltid lätt för er politiker att vara generös med andras pengar.
  Tips, varför inte använda de 720.000kr som den senast anställa omvärldsstrategen kostar per år. Det blev ju en politiker som aktivt jobbar för M som fick den tjänsten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.