Reaktioner om hemlöshet

Jag ser att Mattias X har kommit med en motreaktion till min blogg (som för övrigt var en reaktion på hans tidigare inlägg) och det är bra. Kommentarerna har också flödat in för ovanlighetens skull för frågan om hemlöshet berör. Ja, jag har läst Socialstyrelsens rapport och ja, jag är medveten om att det finns hemlösa i Umeå. Vad jag ville problematisera är att definitionen av hemlöshet är så bred vilket kan definitivt ge en skev bild av verkligheten. T ex kan de som inte har eget kontrakt utan bor hos vänner eller med andrahandskontrakt under korta tider räknas som hemlösa enligt definition fyra. I Umeå vet vi att detta antal kan vara stort, i synnerhet vid höstens terminstart på Universitetet.

Mattias X har även uttryckt förvåning över att jag ”attackerat” honom trots att han inte ens är politiker och att han inte benämnt varken Kristdemokraterna eller mitt namn i sin blogg. Samtidigt så skriver han i sin blogg en uppmaning till Umeås politiker för att det är deras ansvar att lösa hela frågan. Han kanske inte hade väntat sig att någon skulle reagera och när jag nu gör det så upplever han det som en attack? Jag skrev om honom och ”taggade” honom på Facebook så att han skulle ha en chans att bemöta inlägget om han ville. Om jag bloggar om en enskild person tycker jag att det är viktigt att hen känner till det för att kunna bemöta om de vill.

Jag kan erkänna att jag också tycker att det är jobbigt att möta en tiggares blick och att vända ryggen till när man inte har pengar att ge. Jag vill hjälpa, men jag vet inte alltid hur. Men bara för att jag tycker att det är jobbigt så är inte lösningen ett förbud. I socialnämnden är hemlöshetsfrågan på bordet ständigt och bostadsbristen i Umeå är ett stort problem. Men det börjar att hända saker. Tidigare har hemlöshet endast setts som socialnämndens ansvar, men nu börjar äntligen uppfattningen att det är ett kommunansvar ta plats! Stuprörstänkandet ska försvinna, hemlöshetsfrågan ska få ta plats t ex i planeringsutskottet när nya bostäder planeras. Innan sommaren kommer även en avsiktsförklaring om hemlöshet att antas av fullmäktige. Arbete pågår trots att man lätt kan få uppfattningen att ingenting alls görs när man ser de som tigger i Umeå..

Jag anser fortfarande att om man kan hjälpa sina medmänniskor så ska man göra det, där har vi ett solidariskt ansvar. Detta gäller även om man inte är politiker. Mattias svarade inte på om han vidareförmedlat sina synpunkter till sitt eget parti som är med och styr i kommunen och det får han göra som han vill med. Jag har i alla fall lyssnat och läst och tar med mig synpunkterna i mitt arbete. Frågan om hemlöshet är för övrigt en mycket prioriterad fråga för Kristdemokraterna.

Av någon anledning fungerar det inte att lägga in länkar i texten, därför kommer de här istället.

http://blogg.vk.se/mattiasxlundberg/

http://www.socialstyrelsen.se/hemloshet/omfattning/definition

http://debatt.svt.se/2014/04/08/regeringens-arbete-leder-till-farre-vrakningar/

 

 

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Kenneth Johansson

  I dag finns det inga härbergen för utomliggare. Du vet om det. Tycker du pratar/skriver en massa skit.
  Vi har många ute liggare här i Umeå. På mej verkar det som om ” Hade jag inte en aning om”. Måste ni politiker vara så ointiligenta(stavar säkert fel) eller lever ni i er egen fantasi. Kanske man skulle byta ut erat namn från krist demokraterna till Kris demokraterna. Jag har aldrig förstått att ni och centern inte hör till det grön,röda partiet. Verkar på mig som om ni är ett parti som inte har en egen vilja. Skall man inte värna om människan inte själpa. Ursäkta alla mina stav fel. Jag är ju bara en vanlig arbetare. En arbetare som tänker och tänker mycket. Jag är inte som ni politiker. Lämnar hjärnan hemma när jag går till jobbet. Du skriver en massa i din blogg men egentligen skriver du ingenting. Nåja! Ha en bra dag.
  Önskar jag Kenneth till dig

 2. Kenneth Johansson

  Måste lägga till en fråga.
  Varför känar en politiker så mycket pengar att ni flyr bort från verkligheten. Politiker lever tydligen i sin egen fantasi. Jag har också fantasi men jag lever i verkligheten. Verkligheten ett ord som ni politiker inte vet vad det betyder. N.E. om ni vet vad det är. Det är en uppslagsbok. Hmmm! Hur dum är en politiker?

 3. Lena Andersson

  Det finns väl en risk att dessa tiggare ingår i organiserade ligor, i en form av människohandel, där ett ledarskikt tar en viss procentandel av de ihoptiggda pengarna? Tiggarna verkar ju avsiktligt utplacerade en o en vid varsin butiksingång vid nästan varje liten butik i Umeå…! Tiggeriet kan alltså vara organsierad brottslighet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.