Vad har jag sagt om det Kvinnohistoriska museet?

Jag vet inte hur många gånger jag har bloggat om det kommande Kvinnohistoriska museet eller fått kommentera detta stora mysterium till projekt. Moderaterna har nyligen klargjort deras ställning i frågan och Vänsterpartiet går till attack, inte bara mot Moderaterna, men mot alla som inte tycker som de. Ett kvinnohistoriskt museum är för dem efterlängtat och det provocerar dem när de ekonomiska konsekvenserna av det ifrågasätts.

I en debattartikel i lördagens VK skriver Örjan Mikaelsson och Ulrika Edman om hur galet nyfikna de är på museet som ska öppna i samma andetag som de säger att man ska vara ansvarsfull med skattemedel vilket jag har aldrig hört en vänsterpartist säga i fullmäktige under denna mandatperiod. Deras mått på att vara ansvarsfull är att kommunen ska vara den enda utföraren av alla tjänster och privata företag är aldrig gott nog.

När vi i Alliansen presenterade vår budget i oktober så var vi alla i Alliansen tydliga med att med en försämrad ekonomi i kommunen så måste vi göra prioriteringar och här får det Kvinnohistoriska museet stå tillbaka. I mitt budgetanförande sa jag:

I Alliansens budget har vi prioriterat verksamheter för barn, unga, och äldre; skolan fritidsnämnd och socialnämnd. En motsats till majoritetens budgetförslag är att vi i Alliansen anser att det inte finns något ekonomiskt utrymme för ett kvinnohistoriskt museum. Det är ett museum och en verksamhet som majoriteten fortsätter att klamra sig fast vid men det är egentligen i själva verket en verksamhet som ingen efterfrågat, det är INTE en kommunal angelägenhet och den har trots allt ännu inte startat upp. Det är beklagligt, men jag är inte förvånad över att Vänsterpartiet saknar klarsynthet att se längre och avvakta till dess att ekonomin är mer tillåtande.

Örjans och Ulrikas debattartikel visar tydligt att någon klarsynthet hos Vänsterpartiet om vilken situation kommunen befinner sig i ekonomiskt, det finns inte. Jag tycker att det hade varit klädsamt om skribenterna ändå bekräftat att ekonomin visst blivit sämre sedan beslutet om ett Kvinnohistoriskt museum togs för snart fyra år sedan och Vänsterpartiet blev samarbetspartner med S. Örjan och Ulrika är galet nyfikna på att man äntligen ska slå upp dörrarna till detta efterlängtade museum. Själv är jag mer nyfiken på om det blir någon budget i juni överhuvudtaget och var vänstern tar pengarna ifrån för att få allt att gå ihop. Arbetet är försenat, men hur länge?

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Urban Bengtson

  Men finns det ekonomiskt utrymme för ett Nannabad med växande driftskostnader, i fjol beräknat till över 30 mkr/år = 50 % mer än vad besked i Kommunfullmäktige dec 2011 om att inte mer än de 22 mkr/år som gällde för kommunekonomin när de privata aktörernas togs av badprojektet pga för dyrt(!) och måste bli blygare enl. KF-besked? Nu också minskat äventyrsbad och därmed än färre besökande och högre kostnader.

  Ingen inom simningen har heller efterfrågat Nannaläget och inget parti hade detta som bästaläge. Så både fel läge och för dyrt borde göra enkelt att stoppa och sälja av pågående badbyggnation till privata aktörer som får göra det man ser lönsamt och bra för centrums utveckling. För dessa slantar byggs en 50:a vid IKSU:s simhall för under 100 mkr (Borås Simarena bra exempel) och Holmsunds Aquarena byggs ut sam Umelaguns framtid säkras.

  Driften då lär hamna på den 15 mkr/år som angavs i Badutredningen 2005/2006, minst 15 mkr/år som på 50 år blir 750 mkr. Då får kommunen också råd med Kvinnohistoriskt Museum som nu är nästan klart och inte kan ersättas med Turistbyrån pga översta våningsplan ger svårtillgänglighet.

  • N-O

   Tröttnar du aldrig på att dra in Nannabadet i alla diskussioner ?

   Släpp det och gå vidare i livet är mitt råd .

   • Svempa

    Jag tycker faktiskt det är relevant av herr Bengtsson att ta upp det i det här sammanhanget, kvinnohistoriskt museum är en piss i Nilen i jämförelse med nannabadsslöseriet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.