HBTQ frågor och Folkbladet

Igår kväll deltog jag i ett politiker samtal om HBTQ frågor som Queerbussen anordnat på Rådhustorget. Det var en mycket varm kväll och kanske var det värmen som gjorde att samtalet ibland kom av sig lite. VK skriver att det var både otydligt och lämnade mer att önska och Folkbladet skriver att debatten kom av sig i en viktig fråga. Kan det vara så att förväntningarna var otydliga på vad vi politiker skulle göra eller tycka?

I den inbjudan som jag fick stod det att: Samtalet kommer fokusera på frågor om hur man arbetar med hbtq-frågor i Umeå, om vilka utmaningar som finns och vilka frågor som är viktiga inför det kommande valet. Även om hur man arbetat med dessa frågor i Umeå, hur har man lyckats bli Sveriges bästa hbtq-stad och vad betyder det för en stad. ”

Det är en stor skillnad om det är ett samtal eller en debatt. I ett samtal får man berätta om det man som politiker vill göra och prioritera, men det är också ett tillfälle där man får lyssna och ta till sig synpunkter från övriga deltagare och åhörare. I en debatt ser det lite annorlunda ut, där det viktigaste är att föra fram det man gör och lyssnandet står tillbaka. Samtalstonen var enligt mig god och vi var alla rörande överens om alla människors lika värde och att ingen ska behöva utstå kränkningar för sin sexuella läggning. Hatbrott pga av könstillhörighet eller sexuella läggning är alltid oacceptabelt!

När vi fick frågan om vi ansåg att Umeå är den bästa kommunen för HBTQ personer som den utnämndes till för 13 år sedan, så svarade jag att det är omöjligt för mig att veta och att jag inte är rätt person att uttala mig om det. Klart är att jag och Kristdemokraterna vill att Umeå ska vara den bästa kommunen för alla! Det ska vara en inkluderande stad och som jag förstått det är den inte alltid det idag. Tack Daniel Nyström  för att du delade med dig.

Frågor som jag tog med mig och som jag vill ha svar på efter gårdagkvällens debatt är:

Erbjuder kommunen stöd och akut hjälp till personer i samkönade relationer som utsatts för våld av sin partner? Igår fick vi höra om män som blivit tvingade att bo i tält efter att ha flytt från partner som misshandlat. Det kan väl inte vara så att det bara är kvinnor som misshandlats som kan förväntas få hjälp?

Ungas mående. Jag har tidigare skrivit om vår motion om en Elevhälsogaranti i kommunen och när Oscar Eriksson, projektledare för Queerbussen, uttalat sig om att unga HBT personers mående är en viktig fråga så vill jag veta om  Elevhälsan har tillräcklig kompetens och kunskap om HBT. Verksamheten är inte HBT certifierad, men kunskap kan finnas där ändå. Eller kan den inte?

Folkbladets ledarskribent, Linda Westerlind, skrev idag att jag kunde lika gärna stannat hemma med hänvisningen till hemsida som varnar för de genusteoretiska visionerna som ska begränsa friheten för medborgare. Jag vet inte vad hon syftar på, men Linda Westerlinds uppfattning om Kristdemokraterna har varit klar sedan länge och eftersom hon inte var kvar under hela samtalet verkar det varit oväsentligt för henne vad jag sa eller inte sa under kvällen. Som ledarskribent har hon ett talarutrymme som är få förunnade och hon behöver varken vara politiskt korrekt eller som i det här fallet hålla sig till sanningen. Det är inte heller första gången.

Jag vill än en gång hävda att vi inte är ett homofobiskt parti, men att förändringar i vissa frågor har i vissa fall gått långsamt. På Kristdemokraternas hemsida  står detta att läsa i korthet om vår HBT politik. Vill du veta mer om hur vi tänker, fråga alltid en kristdemokrat istället för att lyssna på en ledarskribent från SSU.

HBT

Kristdemokraternas politik utgår från att varje person är unik och oersättlig. Alla har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell läggning. Utifrån vår människosyn vill vi värna alla människors liv, frihet och värdighet. Våld, diskriminering och uttalanden som kränker hbt-personers människovärde strider mot vår ideologi.

 

 

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. Ann

  Jag kan bara beklaga att din okunskap är så tydlig, det var många år sen som det las till ett Q, just för att vara just inkluderande….. så ett råd är att du först lär dig den korrekta förkortningen, det heter alltså inte HBT utan HBTQ… Och just Q et gör att du bör läsa på liite mer, och ja tom om er egen politik, era ståndpunkter, hur ni har röstat i Riksdagen, det tillhör faktiskt det mer skamliga, er hetronormativa familjepolitik osv osv osv.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag vet vad Queer betyder och det är kanske olyckligt att sista bokstaven saknas på vår hemsida. Ska påtala det, sedan vet jag att det finns en historia i vårt parti och jag var tydlig med det i samtalet igår. Önskar att fler frågade om vad Kristdemokraterna står för idag. Tack för din kommentar!

 2. Ann

  Här kommer en lista på er HBTQ politik, och uttalande, i nutid! Det är INTE lite olyckligt att Q fattas på er hemsida, det är katastrof! Detta är från RFSL

  De senaste dagarna har Kristdemokraterna haft några klantiga HBTQ-utspel. Och det finns säkert någon som tror att det är en slump när KD uttalar sig HBTQ-fientligt. Men vi har en lista som inte håller med. Faktum är att detta nog är den längsta lista vi har.

  Tidigare har det inte stått någonting om hbt-frågor i Kristdemokraternas valmanifest.
  Och partiledaren Göran Hägglund ser helst att homosexuella inte skaffar barn. Av den enkla anledningen att han anser att heterosexuella par är bättre föräldrar.
  Vilket Yvonne Andersson, riksdagsledamot, håller med om.
  I en debattartikel med före detta partiledaren Alf Svensson och en rad andra namnkunniga föredettingar motsatte de sig att folk skulle få gifta sig med någon annan av samma kön. Motiveringen var, förutom barnens påstådda psykiska bästa, på allvar att det skulle skapa motsättningar mellan etniska grupper i Sverige och att homosexuella par inte kan fortplanta sig. Varför giftermål mellan gamla, infertila och barnhatare tillåts lämnades dithän.
  Debattartikelns poäng att det skulle öka motsättningar mellan infödda och invandrargruppen återanvändes i Kristdemokraternas motion till riksdagen. Självfallet utan täckning.
  Sedan började könsneutrala äktenskap bli en brinnande fråga. Göran Hägglund berättade att han ville kompromissa, men kunde inte förklara hur en kompromiss skulle se ut. Därefter kom han med den briljanta idén att homosexuella par skulle ingå giftemål, medan heterosexuella skulle ingå äktenskap.
  Regeringen hade för avsikt att lägga fram en proposition, och därför fick Kristdemokraterna med sig de övriga borgerliga i riksdagen på att rösta ner de Rödgrönas förslag på samma ämne. I slutändan lyckades inte regeringen presentera en proposition eftersom Kristdemokraterna blockerade hela rasket. De övriga sex partierna gjorde upp på egen hand i riksdagen.
  Göran Hägglund försökte sedan riva upp beslutet.
  Äktenskapsfrågan har tidigare genererat en del utspel i det kristdemokratiska lägret. Utmärkande har varit Tuve Skånberg, Annelie Enochsson och Lennart Sacredèus. Skånberg möttes av insikten att homosexualitet är tecken på ett samhälle i förfall. Skånberg blev belönad för sina åsikter med en femteplats på partiets valsedel i EU-valet 2009.
  Enochson tycker att homosexualitet hänger ihop med pedofili, och fick där medhåll av Per Landgren, tidigare riksdagsledamot och som var ett av toppnamnen till EU-parlamentet 2009.
  Förre riksdagsledamoten Sacredèus ansåg att samkönade äktenskap skulle leda till äktenskap med djur – och barn. Och när hbt-rörelsen protesterade hade han mage att kräva att de skulle bli mer toleranta.
  Stefan Sturesson, vice ordförande i KD:s styrelse i Västerås skrev i en rörig debattartikel att allt sex utanför äktenskapet är ett ”slarvigt sexualliv”. Äktenskap är för övrigt bara för heterosexuella, så exempelvis homosexualitet hamnar i kategorin ”slarvigt sexualliv”.
  Yngve Svantesson, kommunpolitiker på Gotland motsätter sig homosexualitet på grunderna att det inte är ”funktionellt” eftersom det inte tryggar artens fortlevnad. Istället föreslår han, hör och häpna, avhållsamhet som ledstjärna.
  Ola Nilsson, tjänsteman vid kristdemokratiska riksdagsgruppen, var försiktigare i sitt homohets. Han menade i sin bok För äktenskapet i tiden att homosexualitet inte är något fel, men motsatte sig könsneutrala äktenskap då ”dessa relationer inte ger samhället samma vinst”.
  Vinsttänket genomsyrar också tidigare KDU-ordföranden Charlie Weimers tankar om homosexualitet. Äktenskap vill han inte tillåta för homosexuella – och han går så långt som att påstå att deras familjer i själva verket inte är familjer. Och därmed ingår inte homosexuella äktenskap i den stora samhällsvinst som äktenskapet skapar. Som av en händelse var den stockkonservative Engelbrekt-grundaren Weimers den som petade den homosexuelle Erik Slottner från posten som ordförande för KDU år 2005.
  Annelie Enochsson är ingen varm anhängare av Pridefestivalen eftersom hon tror att det handlar om att man sprider löspenisar på stan. Inte heller hennes parti är särskilt bekväma med tillställningen och därför medverkade de inte 2006, 2007, 2008, 2009 eller 2010. Inte heller Göran Hägglund behagade dyka upp till partiledarutfrågningarna. De Kristdemokrater som i år finns på plats på festivalen är lite mer modernt sinnade individer som medverkar utan partiets centrala godkännande. De är enligt uppgift fyra till antalet.
  Pridefestivalen har länge varit ett irritationsmoment för Kristdemokraterna. Dag Elfström, tidigare ordförande för KDU i Östergötland, uttryckte 2008 åsikten att Pridefestivalen är ”bland det mest homofobi-befrämjande som finns”. Han skrev detta under rubriken ”Hedonismens segertåg våldsgästar än en gång huvudstaden”.
  Ungefär samtidigt tyckte Jan Stefansson, tidigare ledamot för Kristdemokraterna i SL:s styrelse, att stockholmsbussarna inte skulle ha regnbågsflaggor. Trots att SL sponsrade festivalen.
  Och så var det kommunpolitikern Carina Liljesand i Göteborg som lämnade partiet efter att ha fått enormt mothugg då hon föreslagit något så modest som att Kristdemokraterna borde medverka på Pridefestivalen i Göteborg.
  Kristdemokraterna bjöd nyligen in Stanley Sjöberg som tror att homosexualitet beror på genetiska skador (eller var det miljögifter?) till Pridefestivalen.
  Enligt Peter Artman som är ledamot i kommunfullmäktige i Herrljunga kan homosexualitet botas med bön. Det kan också jämföras med handikapp. Men han erbjuder ”korrigering” genom bön, för den som vill.
  Kristdemokraterna i Västra Götaland tar inte avstånd från detta och har fortsatt förtroende för Peter Artman.
  Andranamnskandidat till Uppsala läns landstings fullmäktige Lisa Walén gillade inte när Artman granskades av SVT, hon tror nämligen också att homosexualitet kan botas.
  Det finns områden där Kristdemokraterna tidigare har stått och vacklat, som vid kravet på tvångssterilisering vid könskorrigering, satte man sedan ner foten. Tillsammans med Sverigedemokraterna är Kristdemokraterna det enda parti som tycker att den närmare 40 år gamla lagen är bra.
  När regeringen häromåret prioriterade ned hatbrotten mot hbt-personer, trots att de ökat året innan, är det inte särskilt märkligt att anta att Kristdemokraterna var inblandade. Eller rättare sagt, Kristdemokraterna var garanterat inblandade eftersom regeringen fattar sina beslut kollektivt.
  Dumheter | HBT | Kris

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack för ditt långa inlägg. Det är sant som du skriver, HBTQ frågor har varit kontroversiella i vårt parti och det är många, alldeles för många uttalanden från enskilda kristdemokrater som har skadat människor och som inte är eller ska vara en del av partiets politik. Jag sa igår kväll att vi har en historia och att vi har arbetat för långsamt med dessa frågor. Sedan 2011 har dock Kristdemokrater funnits med på Pride i Stockholm och även i Göteborg på senare år. I år finns även Göran Hägglund på Pride för partiledardebatt. Erik Slottner är i år första namn på listan till höstens val i Stockholm och var en av tre kristdemokrater som fick Regnbågspriset av RFSL 2011.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Om tvångssteriliseringar har du fel: http://mobil.dn.se/debatt/dags-att-avskaffa-kravet-pa-sterilisering-vid-konsbyte/ Frågan lyftes på vårt Riksting i Umeå 2011. Jag känner ingen i vårt parti som fortfarande anser att den lagen skulle vara bra. Caroline Szyber är vår rättspolitiske talesperson i Kristdemokraterna och hon arbetar hårt med frågan om hatbrott mot HBT personer. Caroline var också en av de tre Regnbågspris mottagarna 2011. Anta inget innan du är säker!

 3. Ann

  Wow, det får man ju se som oerhörda framgångar, nästan lite modernt, nästan lite omskakande. Du har helt fel angående tvångssteriliseringen. Låt oss komma överens om att du och ditt parti är helt okunniga i HBTQ frågor, och att det inte kommer att förändras på flera generationer. Ni är ett hetronormativt parti, ni är socialkonservativa! Kom med du i Pride paraden här i Umeå, så kan vi ta ett samtal, då kan jag svara på de frågor du ställer i din blogg, hemskt att du ens ställer dom. Så välkommen, vi tar ett samtal i lugn och ro efter paraden!

 4. Christopher Dywik

  Tycker att det är kloka frågor du ställer Veronica. Jag har själv fått kämpa med de här frågorna nere i Kalmar där den sittande vänstermajoriteten inte tycker att det är möjligt att agera mot och ta fram planer mot våld i nära relationer, kvinnors våld mot män och våld i samkönade relationer – för att det vore att osynliggöra mäns våld mot kvinnor. Detta, trots att den EU- deklaration för jämställdhet, som kommunen också antagit, tydligt fastslår att arbetet mot diskriminering inte får begränsas till att enbart handla om kön utan också ska handla om Bla. Sexuell läggning.

  Också då fick man höra samma blaj (om hur okunnig man är) som du här bemöts av när du ställer dessa relevanta och viktiga frågor. Bry dig inte om det och fortsätt kämpa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.