Kritiska ögon och öron

Råttan i pizzan är titeln på en bok av Bengt af Klintberg och som kom ut 1986. Det är en sammanställning av moderna folksägner där råttkött visade sig vara en av huvudingredienserna på pizzor serverade på en pizzeria i Stockholm. Nyheten om döda råttor i pizzor i Sverige hände 1973 och Dagens Nyheter skrev om det, men det visade sig vara en myt. En sägen som förekommit i flera länder innan den kom till Sverige. Alltid är det någon som har hört något, någon som känner någon som har sett något vilket ger den perfekta grogrunden för att sägner sprids vidare.

Även om ingen idag talar om råttor i pizzor så finns det fortfarande sägner och lögner som vägrar att försvinna. Är människor ovilliga att ta till sig sanningen när sägnen, myten är mer intressant och passar bättre in i den världsbild man lever i? Att få sin egen trovärdighet som journalist ifrågasatt måste vara jobbigt och då kan det vara lättare att blunda och hålla i bilden som man själv var med och upptäckte.

Häromdagen skrev Lena Mellin i Aftonbladet denna krönika http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article19308802.ab och jag önskar att så många som möjligt tar tiden till att läsa den. Det är fortfarande uppenbart att både politiker från vänster och flera av mina läsare behöver få sin ”världsbild” ändrad om varför man väger blöjor.

I valrörelsen är jag rädd för att myter och sägner kommer att poppa upp från vänster som passar just deras bild av verkligheten och jag har redan nu sett flera exempel. Det är därför viktigt att både väljare och media har kritiska ögon och öron. Ibland blir det fel, men det som blir fel kan rättas till. Om man vill.

Funderar i övrigt, kan det varit så att pizza var exotiskt och ovanligt i Sverige 1973 och att det därför inte var konstigt om ingredienserna var tveksamma? Privata vårdgivare är i många kommuner mycket sällsynta och det som är sällsynt eller främmande möts av skepsis..

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Uffe N

  För att vara en artikel på Aftonbladet var den ovanligt balanserad tycker jag, lite så att jag undrar om den hamnat i fel tidning….

  Vad gäller att ta till sig fakta så är det väl tämligen etablerat att i stort sett alla väljer att tro på de fakta som styrker det man redan tror på, men helt bortser från fakta som talar mot ens förutfattade tankar. Det vore tämligen intressant att se om där är någon signifikant skillnad mellan partierna i detta avseende.

 2. Bergis

  Ja men vad du och Lena Melin inte vet är att privata vårdbolag satte blöjvägningen i system för att spara pengar.
  ”Men källor inom organisationen berättar för DN att det går till på följande sätt:”
  ” Personalen ska med hjälp av kartläggningen lära sig när den enskilda pensionärens blöja är ”full” och behöver bytas, för att minimera antalet ”onödiga” blöjbyten.
  – Vad är onödiga blöjbyten för typ av uttryck? Säg någon som vill gå runt med kiss i blöjan? säger en i vårdpersonalen.
  De anställda vid flera av Caremas äldreboenden är i uppror.
  – Det är hemskt för de äldre men också för oss som måste tillbringa hela morgnarna med att väga pensionärernas använda blöjor. Det är inte värdigt.”
  http://www.dn.se/sthlm/kissblojorna-vags-for-att-spara-pengar/

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Läs Uffes kommentar och begrunda. När andra kan erkänna att de har fel eller att de inte visste bättre så vet jag att du vill fortsätta med din uppfattning oavsett vad andra säger eller skriver. Det har du just nu bevisat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.