Valduell om Skräddaren

I morse kl.08:00 stod jag på Sveriges radio för att valduellera mot Åsa Bäckström (V) om boendet Skräddaren. Ledande socialdemokrater i socialnämnden tycker att vi i Alliansen ältar i frågan och önskar nog inget hellre än att media kunde vara tyst. Det är bekvämare så, speciellt om saker och ting inte blev som man hade tänkt.

Valduellen blev inte heller som den var planerad, 20 minuter innan avtalad tid meddelade Bäckström att hon var sjuk och det blev istället Tamara Spiric som hoppade in via telefon. Trots allt sitter inte Spiric i socialnämnden och har kanske inte samma engagemang i frågan som Bäckström, men hatet mot vinster i välfärd har de partigemensamt.

Vinster i välfärd, vänsterpartiet fortsätter att förminska och lägga debatten om äldreomsorgen på en låg nivå. I valanalysen efteråt kommenterar en statsvetare att vi måste verkligen fortsätta att trumma in varför vinster i välfärden är bra och varför vi ska fortsätta. Det handlar inte om rika giriga män som vill utarma verksamheter på pengar. Det är inte svart eller vitt, men vänstern ser rött av ordet vinst och låter sig förblindas av ideologin.

Vi kommer alla att gynnas av större valfrihet, både för de boende och för personalen. Varför envisas Vänsterpartiet med att tro att de vet vad som är bäst för den enskilde. Och varför vill de förneka undersköterskan möjligheter till fler arbetsgivare som kan efterfråga just hennes kompetens? Här kommer i korthet några av mina argument till varför vi i Umeå ska ha fler aktörer i äldreomsorgen och varför vinster inte är ett problem

garantera valfriheten och en mångfald av olika aktörer.

Företag berikar välfärden med nya sätt att arbeta, innovationer och investeringar. Om ett företag inte går med vinst, går det med förlust och då finns det inget utrymme till varken investeringar eller förbättringar. 

– utveckla kvaliteten inom äldreomsorgen.

Ju fler aktörer eller företag desto större konkurrens. Vårdgivarna måste höja kvaliteten och service för att möta de krav som vård och omsorgstagarna och vi politiker ställer. Annars kommer de som väljer helt enkelt att välja någon annan.

– vårdanställdas inflytande över sin arbetsplats och karriär ökar

Vårdanställda ges fler alternativ till arbetsgivare och är inte bara hänvisad till landsting eller kommun. Det ökar statusen på arbetet och förhandlingsmöjligheterna till bättre arbetsvillkor ökar. Företag kan betala bättre löner och erbjuda fler möjliga karriärval till de medarbetare som är bäst på att bidra med bättre arbetssätt, och därmed öka företagets konkurrenskraft. Vårdyrket kan därmed också bli mer attraktivt.

– öka jämställdheten i näringslivet 

Vården och omsorgen är kvinnodominerade branscher, där möjligheterna till karriär eller eget företagande länge varit stängd.  Idag utgör kvinnor långt fler än hälften av de lägre cheferna och mellancheferna inom privata omsorgsföretag och nästan 50 procent av toppcheferna. Det kan jämföras med 14 procent kvinnliga toppchefer i näringslivet i stort. Om fler kvinnor kan starta vård- och omsorgsföretag som går med vinst kommer på sikt hela näringslivet att bli mer jämställt, samtidigt som skillnaden mellan mäns och kvinnors ekonomiska makt i samhället minskar. Jämställdhet UTAN kvotering.

 

Äldreomsorgen behöver mer i Umeå, för en sak är säker, vänsterpartiet har gjort tillräckligt med skada som det är.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Bergis

  Jag är utbildad undersköterska men jobbar inte i yrket just nu eftersom jag funnit ett annat bättre jobb. Ja vad ska jag säga om ditt blogginlägg? Jag anser mig ha mera erfarenhet och insikt i vården än du Veronica. Du upplever att det var bättre när Carema drev Skräddaren. Ja på ytan kan det tyckas ha varit bättre. Men under ytan gror ett missnöje i privata verksamheter. Personalen känner sig hotade och tvingade att göra ett bra jobb. En privat arbetsgivare kan när som helst säga upp en undersköterska som gör sin röst hörd och klagar. Köper ut han/hon om personen vinner tillbaka sitt jobb i AD. På så¨sätt skapas rädsla inom arbetsgruppen. Rädslan gör att kvarvarande personal känner sig tvingade att springa fortare och fortare. På ytan ger det en viss kvalitet. Men under ytan döljer sig hemsk arbetsmiljö där folk går in i väggen för att hålla Caremas fasad utåt fin. Veronica! Du borde lära dig av din kollega Rabih. Han är ett praktexempel på hur det går när privata företag slår sönder arbetsmiljön och demokratin på en arbetsplats. ”Polerad skit” är vad privata företag kan erbjuda välfärden.

  Vann i AD men förlorade jobbet
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3381&artikel=5331430

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Ja jag vet att du anser en hel del saker, både om mig och om Carema. Den stora skillnaden mellan dig och mig och som blivit uppenbart efter alla kommentarer som du gör på bloggar och till artiklar är att du vill dra alla privata företag över en kam. Jag håller inte med dig om att kommunen alltid är bäst och att privat alltid är dåligt och synonymt med slavdrivande. Jag har träffat många undersköterskor som just jobbar inom privata vårdföretag för att man där fått bättre lön än i kommunen t ex. Man upplever också att man har fått större möjlighet att påverka. Vi måste lyfta debatten om äldreomsorgen från att endast handla om privat kontra offentlig. Hur får vi fler att utbilda sig till undersköterska och sedan stanna inom yrket? Du gjorde det inte. Vi ville lägga mer pengar till äldreomsorgen än vad S och V gjorde i sin budget, min uppfattning är att äldreomsorgen ska prioriteras upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.