Kompetens före kön

KDUhttp://www.svtplay.se/video/2359418/vasterbottensnytt/29-9-19-15?type=embed&position=593

I gårdagens Västerbottensnytt (ca 07:30 in i sändningen) var det ett reportage om att det är männen som får de tunga posterna i politiken trots att valsedlarna är jämställda. Enligt Västerbottensnytts beräkning är 7 av 10 gruppledare i politiken i Västerbotten män. Socialdemokraterna är det parti som är sämst på jämställdhet. Jag vill uppmärksamma er på att det också är det parti som gärna talar om kvinnofällor när kvinnor gör egna val som inte passar in i sossarnas bild av vad som är jämställt.

Det parti som skilde sig från mängden är Kristdemokraterna, mitt eget parti, och jag är inte förvånad. Vi är det parti i Västerbotten som har flest kvinnliga gruppledare och det parti som anses mest jämställt. Detta verkar dock förvåna väldigt många eftersom vi inte är ett feministiskt parti och är emot kvotering. Kvotering av föräldraförsäkring eller bolagsstyrelser vill många feminister ta till som verktyg för att nå det de kallar jämställdhet, men för mig är det helt fel väg att gå. I rättvisans namn så är det inte endast socialdemokrater som förespråkat kvotering utan det kommer från både vänsteranhängare och liberaler.

Spy galla över kvotering och säger att det måste finnas kompetens, men det är ju väldigt illa om halva Sveriges befolkning är inkompetent. Detta uttalande måste Birgitta Mukkavaara (ordförande för S kvinnor) själv stå för. Det är typiskt för Socialdemokraterna att komma med ett förslag till lösning som ska passa alla när man först och främst måste börja med sitt eget parti. Om socialdemokrater vill använda sig av kvotering till interna poster så låt dem göra det, vi andra låter kompetens styra och hindrar inte kvinnor att göra karriär oavsett vad det må vara. Det är inte första gången som Mukkavaara är kritisk och förespråkar kvotering, hon var även kritisk till att stadsdirektören blev en man, men det verkar vara glömt.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Nu blandar du äpplen och päron. Ni politiker kan faktiskt inom era organisationer fixa detta och i någon mån visa oss vanliga medborgare gott föredöme. Men räcker detta? Hur ska ni politiker som vurmar för jämställdhet göra för att vi vanliga medborgare ska ta steget.Jag tror inte att det räcker med politikernas föredöme. Om man säger nej till kvotering och nej till att dela föräldraförsäkringen då måste politikerna visa hur vi successivt ska ändra attityderna. Med andra ord; hur ser medlen ut för att nå jämställdhetsmålet utan vare sig kvotering eller delad föräldraförsäkring?

  2. Sofia

    hur kan man INTE vara ett feministiskt parti? Det gör det uppenbart att ni inte vet vad feminism är för ngt överhuvudtaget. KD framstår för de allra flesta som ett väldigt omodernt parti, nära SD tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.