Inte till salu, jo tjena…

Inte till salu, det var Vänsterpartiets ständiga slogan och melodi under hela valrörelsen. Inga vinster i välfärden var linjen, och den var hård. Det var som om vänstern var driven av ett hat mot andra aktörer än stat eller kommun och alla andra betraktades med misstänksamhet. I kommunfullmäktige i en debatt om att sälja en del av Bostadens bestånd för att ge bolaget starkare ekonomi, stämplades alla fastighetsägare med att de inte sköter sina lägenheter och de har kackerlackor. Nej, ingen som följt debatten eller Vänsterpartiets valrörelse kan ha någon som helst tvekan om att det funnits ett hat och en enda valfråga överst på Vänsterpartiets agenda.

Besvikelsen i Jonas Sjöstedts ögon när han fick veta att han och hans parti var inte välkommet i regeringssamarbetet var påtaglig. Det var nog inte bara besvikelse utan en hel del ilska också. Vänsterns förbud mot vinster delas nämligen inte av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nej inte ens Gudrun Schyman, tidig partiledare för V delar Sjöstedts obegripliga hat mot vinster. Schyman uttalade sig i sommar på Almedalen att det är klart att företag ska få gå med vinst. Sjöstedt hade däremot målat in sig i ett hörn där han varit tydlig med att Vänsterpartiet vägrar att rösta igenom regeringens budget senare i höst om inte det blir ett förbud till vinster och blev därmed utanför.

Inte så länge i och för sig. Det visade sig att den svaga regeringen behöver vänsterpartiet och Sjöstedt behöver rädda sitt ansikte. Dagens besked om att en utredning ska tillsättas som beräknas vara klar till 2016 blev just räddningen för Vänsterpartiet. Jubel för vänstern och kaxiga slag för bröstet. Vänstern är glad och Löfven har fått det stöd han behöver just nu. Orden inte till salu klingar illa, Vänsterpartiets prislapp för löftet att hjälpa Löfven blev en statlig utredning. För övrigt enligt Lena Mellin  i Aftonbladet var det just Utrednings Sverige som blev vinnaren. Inte Sjöstedt, inte Löfven och definitivt inte medborgarna.

Självklart kommer valfrihet och mångfald bland välfärdstjänster att återkomma som ämne i min blogg. Här kan du läsa vad Tamara Spiric hotar http://www.vk.se/plus/1292725/utokad-valfrihet-kan-stoppas-i-umea  och det blir tydligt att hon inte har någon aning om vad Lagen om valfrihet har inneburit för våra äldre i Umeå kommun. Fakta förnekas ständigt när de inte passar in i Vänsterns bild av verkligheten.

 

 

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. Bergis

  Jag känner igen taktiken från den fackliga världen. Stefan Löfven har ju som bekant varit ordförande för IF Metall. När arbetarna har motionerat om en viktig fråga man vill ha igenom i en avtalsrörelse men varken fack eller arbetsgivare vill kännas vid frågan. Då begraver man frågan i en arbetsgrupp.
  Nej Västernpartiet fick inte igenom sina vallöften. Inte heller Kristdemokraterna som nu tvingas gå i Löfvens strypkoppel. Och det beror bara på en enda sak. Den migrationspolitik som förs. Inget parti kan få igenom sin politik så länge Sverigedemokraterna isoleras. Istället för att komma ner i samma flyktingmottagande som alla andra EU länder satsar Alliansen och de rödgröna sitt förtroendekapital på att så många som möjligt ska få asyl i Sverige. Korkat? Du avgör själv Veronica.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Min kritik är inte mot Socialdemokraterna och jag är säker på att Löfven är en mycket duktig förhandlare. Han om någon har ju i alla fall stor erfarenhet av förhandlingar. Sedan vet jag inte vad du menar i ditt övriga inlägg..

 2. "Dosan"

  Så, du är alltså för att riskkapitalister får skattepengar som de sedan forslar ut ut landet i form av vinst? Du tycker alltså detta är bra? Du tycker det är bra att privata skolor slutar servera lunch till sina elever för att maximera vinsten för ägarna? Du är helt och hållet för att privat äldrevård skär ner på personalen och börjar väga blöjorna för att ägarna ska kunna plocka ut lite extra vinst?

  Om du inte är det, då är du för ett totalt vinstförbud i välfärden. Det finns ingen gråskala här, antingen är du sund, humanistisk och förstår varför det är dåligt med riskkapitalister som smörjer kråset på skattebetalarnas bekostnad, eller så är du ännu en ond, korkad och korrupt borgerlig robot som bara kan skrika ”PRIVATISERING!” om och om igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.