Konsten att göra vårdyrket populärt

Vi har en ny regering med nya ministrar och inom kort ett nytt fullmäktige i Umeå kommun. Jag har själv ställt mig frågan vid flera tillfällen, vad är det egentligen som driver mig att fortsätta med politik efter alla dessa år? Det är ingen konstig fråga, svaret är att jag vill vara med och påverka det som händer i min kommun och ha inflytande över frågor som berör mig och min familj i synnerhet. Jag vill att ödmjukhet inför förtroendeuppdragen ska finnas med mig och de ska aldrig tas som en självklarhet.  När politiken blir ett vanligt arbete är det lätt att glömma varför man en gång började.

En av regeringens yngsta ministrar är Gabriel Wikström, 29 år gammal har han blivit Sveriges nya folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister. Han är den som är ytterst ansvarig för regeringens sjukvårdspolitik. Han har ingen yrkeserfarenhet inom området och har inte tidigare profilerat sig inom detta område, men han har varit SSU ordförande.

I denna intervju https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2014/Oktober/Nya-ministern-vill-fa-fler-att-valja-varden/ kommer det fram varför han vill arbeta med sjukvårdspolitik och visst har jag respekt för hans erfarenheter av att ha upplevt vården som nära anhörig, men han inger inte förtroende. Lösningen Wikström presenterar till att öka vårdyrkets attraktivitet är bla att begränsa antalet arbetsgivare, obegripligt men helt i enlighet med vänster logik. Det är självklart att behoven ska styra och inte vinstintressen, men han förenklar grovt den allvarliga rekryteringsproblematik som sjukvården har. Tyvärr kan jag redan nu se att socialdemokraterna i Umeå vill anamma samma syn inom kommunens hemtjänst när det gäller personalpolitik för att inte tala om Västerbottens landsting där socialdemokraterna styrt drygt ett halvt sekel.

Det är för tidigt att komma med hård kritik, Gabriel är alldeles för ny på jobbet, men visst är jag orolig. Att vara sjukvårdminister kräver ödmjukhet.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Bergis

  Hur ska det någonsin bli attraktivt att jobba i en verksamhet där det alltid ska sparas in på allt? Dessutom till en låg lön. Att i privat verksamhet bli uppsagd vart 8 år när det är ny upphandling. Se bara på bussbranschen. Och att borgarna alltid ställer sig negativa till personalövertagande vid upphandling.

  • Erik

   Det där är du inte bergis på. Senaste statistiken över löneutvecklingen inom vården är att de privata alternativet betalar högre löner än de som gör de offentligt. Du kan inte bara snacka; du måste följa med vad som de facto redovisas.

 2. Anna Palmebjörk

  jag jobbar som Vårdlärare på Liljaskolan i Vännäs undervisar både ungdomar och i vuxengrupper ett jobb som är otroligt roligt o utvecklande och jag undervisar människor som ska ut i världens viktigaste jobb . Blev nyfiken när jag läste överskriften på ditt inlägg och tänkte på hur vi ska marknadsföra , lyfta yrket och fylla klassrummen med peppade elever ? Anna

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag önskar att jag hade ett riktigt bra svar till frågan för vi kämpar med den inom socialnämnden och självklart även inom gymnasienämnden. För ett par år sedan hade vi en motion i KF om att göra utbildningen mer attraktiv enligt Skövdes modell, samt att alla elever som avslutar utbildning med godkända betyg är garanterade anställning i kommunen. KF biföll den inte då, men det var inte långt därefter som man beslutade på tjänstemannanivå att genomföra dessa förändringar. Alla elever som började vård omsorgsprogrammet 2013 är garanterade anställning den dag de slutar skolan om de har godkända betyg. Ett steg i rätt riktning, men mer behövs. Hur ser det ut i Vännäs?

  • Erik

   Anna, rimligen har du en massa idéer eftersom du är lärare och mitt i ”smeten” så att säga. Jag tror inte vi ska sätta för stor tilltro till politikerna och tjänstehens i kommunerna. Men dina idéer medför säkert investeringar (kostnader) och då slår ju politikerna bakut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.