Spännande och goda nyheter

”Lindberg rör om i grytan” står det på VKs första sida som kommentar till att uppgörelsen mellan partierna i Umeå nu är klara. Det är en spännande mandatperiod som ligger framför oss med tio partier i kommunfullmäktige och helt nya kommunalråd. De som varit ordförande i skolnämnder, byggnadsnämnd och socialnämnd i flera år har antingen slutat helt med politik eller är på väg mot en annan arena och det talas om en föryngring. Klart är också att vänsterpartiets inflytande kommer att minska så visst är det spännande det som händer? Jag tycker också att det är självklart att en ny kommunstyrelseordförande ska få röra om i grytan, ny roll – nya förutsättningar.

Den 24 november är det valfullmäktige och då blir det klart till 100% vem som sitter på vilket uppdrag. Jag är idag mycket glad för att Kristdemokraterna fått uppdragen att sitta som vice ordförande i både Gymnasienämnden och i Äldrenämnden. Socialnämnden delas i två nämnder efter denna mandatperiod och det kommer definitivt bli lättare att få överblick på äldreomsorgsfrågorna och det bör också underlätta för ledamöter att lära sig mer och få tid till att besöka verksamheterna i större utsträckning.

Andra nyheter idag är detta:

Västerbottningar mår bäst i landet              (Text TV s.115)

Västerbottningar har bäst psykisk

hälsa i landet, medan västmanlänningar

mår sämst, rapporterar SR och hänvisar

till en studie från föreningen Mind.

Mind har rangordnat svenskarnas hälsa

med hjälp av statistik från Social-

styrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Indexet bygger på självmordsstatistik

och enkätsvar om självskattad hälsa.

Enligt Mind kan anledningen till

Västerbottens toppnotering vara länets

stora andel hälsoundersökningar och

starka föreningskultur. Studien visar

även på ett starkt samband mellan

arbetslöshet och psykisk ohälsa.

 

Om det stämmer – kanske,  men det faktum att de lyfter upp föreningskultur som en positiv faktor är bra. Det civila samhället är fantastiskt och självklart ska vi fortsätta att ha en stark föreningskultur. Det har vi alla något att vinna på.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Gratulerar till positionerna och all förnyelse.
  Att det gagnar den demokratiska utveckling torde vara ställt utam allt tvivel.
  Möjligen kan det även återföra en del av beslutskraften till kommunfullmäktige, då allt inte lika säkert kommer att kunna regiseras i förväg, ju fler partier som delar på röststyrkan.
  En personlig eloge till dig också Veronica, då jag fäljt din blogg ett tag och finner din approach förtrolig och inbjudande.
  MVH
  Göran Jonzon / Vilhelmina

 2. Bergis

  Intressant! Västerbottningar har bäst psykisk hälsa i landet. Och detta trots att en majoritet röstar rött i Västerbotten. Är det här ett erkännande av att socialism fungerar bättre än nyliberalism?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Nej det är det inte. I Västmanlands län och på Gotland mår man sämst, båda med rött eller rödgrönt styre. Du behöver inte övertolka allt jag skriver för att passa in i din politiska uppfattning. Ett bekymmer vi har i Västerbotten är barn och ungas psykiska hälsa där vi har längst köer till BUP i hela landet. Vad tror du att det beror på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.