Lite besviken är jag nog..

Julen är över och den politiska verkligheten gjorde sig påmind tidigare än vad jag trodde att den skulle göra. Vi visste sedan tidigare att ett nyval kan inte utlysas tidigare än den 29 december, därför var det med stor förvåning jag följde presskonferensen på TV igår förmiddag. Jag var inte förberedd och när jag hörde nyheten var det precis som om luften gick ur mig.

Med det sagt var det inte som om jag har gått och bara längtat efter att hänge mig åt en valrörelse igen, (jag har inte repat mig än från förra som ni vet om ni har läst mina tidigare inlägg) men jag hade börjat att förbereda mig och min kalender för mars månad 2015 var planerad för kampanjer och fotarbete. Möten och resor var framflyttade allt för det val som Löfven utlyste den 3 december skulle ske den 22 mars. Trots att jag vet att det nu blir mer ledig tid i kalendern känner jag mig besviken.

Reaktionerna i mitt Facebookflöde har varit starka,och varierade. Allt ifrån ilska och besvikelse till stor lättnad. Eftersom jag har vänner från nästan alla politiska partier i min vänskapskrets har också beskyllningar och antaganden om vem eller vilket parti som står som initiativtagare till ”Decemberöverenskommelsen” flödat. För mig är det inte det viktigaste utan vad kommer att hända nu? Ett nyval var endast val till riksdagen, men som kommunpolitiker har rikspolitiken mer betydelse än vad många verkar inse. I Umeå planerade S och V maktskifte på nationell nivå för att få budget att gå ihop i kommunen. Man räknade hypotetiskt och det gick inte vägen när regeringens budget föll.

Visst har Sverige erfarenhet av minoritetsregeringar och från Socialdemokraterna minns man fornstora dagar när det inte fanns en stark opposition. Nu när Alliansen finns hörs tongångarna från Löfven och andra socialdemokrater att blockpolitiken måste dö och att det är oppositionens fel. Oavsett vad vi nu tycker om beskedet måste det finnas en stark opposition. Bara för att en överenskommelse finns som gör det lättare för en minoritet att regera kan vi inte låta vad som helst passera. Där är vi som opposition skyldiga att agera och reagera. Med denna överenskommelse kommer ansvar och konsekvenser och kanske blir det bra. Men just nu tillåter jag mig att vara lite besviken, lite ledsen och lite orolig. Min förhoppning är ändå att allt blir bra till slut och blir det inte bra, ja då är det inte slut än. Mitt arbete i politiken fortsätter även under 2015.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. John

  Jaså, du kanske kan förklara hur Alliansen nu kan bli en ”stark opposition” då de i o m detta beslut ger regeringen och V läge att utan diskussion driva igenom vilka ekonomiska beslut de vill, oavsett innehåll?
  Du kanske kan förklara också för alla väljare som röstade på Alliansen som nu fått veta att deras röster egentligen var en röst på S o MP?
  Nej, sånt här är värdigt antidemokratier, vi såg slutet på oppostionspolitiken igår!

 2. Göran Jonzon

  Hej Veronica !
  Jag gillar inte principen att den största minoriteten ska kunna tvinga igenom en budget utan majoritetsstöd.
  Ju fler partier som tar plats i riksdagen, desto större risk att minoriteterna krymper, även den största av dem. Och med uppgörelsen finns ju ingen nedre gräns satt för hur liten den största minoriteten kan tillåtas få vara, men likväl kunna trumfa igenom sin budget mot övrigas ovilja.
  Det måste ju bli ett avsteg från majoritetsprincipen i Regeringsformen och det är väl därför den bara existerar som en överenskommelse med handslag och mellan de nu största blocken i riksdagen ?
  För ändra i grundlagen vågar man sig väl inte på får man hoppas ?

  Samtidigt vore det ju ett än sämre alternativ med regeringar som förslavas under vågmästarpartier.
  För då skulle ju i princip det minsta av minoritetspartierna kunna hamna i en position med fullständigt opropotionerligt stor påverkansmöjlighet.
  Men missnöjespartier är bra och kan fungera som pekare på områden där majoriteter måste göra sig mer lyhörda för väljarnas önskemål.

  En klok strategi vore att Alliansen på allvar satsade på en regional näringslivspolitik för glesbygderna och invandrartäta tätorter, där nu SD har sina starkaste fästen. För tillskapas arbetstillfällen och underlättas nyfäretagandet, så försvinner stora delar av spänningsfälten som SD bygger sin väljartillströmning på.
  Göran Jonzon / Vilhelmina

 3. Tom

  Du skall kanske vara tacksam för att det inte blev ett nytt val med tanke på era opinionssiffror. Risken stor att ni hamnat utanför….eller? Vad hade isåfall hänt med hela allianssamarbetet?

 4. mexan

  ”Min förhoppning är ändå att allt blir bra till slut och blir det inte bra, ja då är det inte slut än”

  Allting har en ände och korven den har två?

  Ni skulle kunnat vara så mycket större

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.