Hemtjänst för unika

För ett par inlägg sedan uppmanade jag Vänsterpartiet att vara ute i verkligheten och besöka de vårdföretag som är verksamma i Västerbotten och Umeå i synnerhet. Jonas Sjöstedt har sagt att det går alltid att lära sig någonting nytt, men jag menar att det är ett ansvar som politiker att ta kontakter och inte bara vänta på att själv bli kontaktad.

Idag har jag tillsammans med Birgitta Nordvall, gruppledare i landstinget besökt ett privat hemtjänst företag i Umeå. För er som har läst mina inlägg bör känna till debatten om att privata hemtjänstföretag är skyldiga till dålig luftmiljö eftersom de kör bil överallt. Det är som om människor tror att i privat hemtjänst kör de bil och i kommunal cyklar de. Alternativet att båda utförarna använder båda färdsätten kommer sällan fram. Kanske det ultimata vore att alla äldre som behöver hemtjänst bor på samma ställe så blir det enklare för personal. Jovisst, men då brukar det kallas vårdboende eller trygghetsboende och att tvinga äldre att flytta utan att lyssna till vad de vill eller önskar det är inget som hör hemma i Umeå 2015.

Det var toppen att möta människor som driver ett eget företag där de har satt de äldre – deras kunder i fokus. Ett företag där ägarna har förstått matens betydelse och kan erbjuda annat än matleveranser i plastlådor eller där sjukgymnastik kan bli en del av hemtjänsten. Det finns en anledning till att vi idag har flera utförare i hemtjänsten och svaret är enkelt. Alla äldre människor är inte likadana. De har inte exakt samma önskemål och behov och därför ska inte samma tjänster eller vård se likadan ut till alla. Det som erbjuds ska dock vara av god kvalitet och om det är vi väl alla överens! I nästa vecka kommer jag att träffa företrädare från den kommunala hemtjänsten och jag vägrar att sätta kommunal verksamhet mot privat. Båda behövs.

På tisdagar visar SVT serien Under samma tak där en grupp yngre människor ska bo tillsammans med en grupp äldre i åldern 70+. TV serien har blivit kritiserad, men jag tycker att den är fantastiskt rolig och trevlig att se på. Alla människor är unika och det gäller oavsett om du är barn, tonåring, medelålders eller pensionär eller var du kommer ifrån. Det är något speciellt när andra med fördomar också inser det.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Leif

    Chefen på det privata äldreboendet

    – Idag kommer det en viktig gäst på besök. En politiker som tycker det är helt ok att jag snor skattebetalarnas pengar för att snåla på de gamlas vård. Jag vill att just idag städar ni extra innan dom kommer, när dom är här, vill jag att ni inte följer policyn vi har utan gör verkligen allt för våra kunder. Sköter ni det här bra bjuder jag er på tårta i eftermiddag”

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Mycket märklig kommentar som jag inte kan se har någon relevans till inlägget. Att driva äldreboenden på entreprenad är inte samma sak som att driva företag i hemtjänst enligt LOV. Jag kan bara tolka det som om du inte vet hur kvalitetsuppföljning av verksamheter sker eller att du vet speciellt mycket om hur äldreomsorgen fungerar i övrigt. Roligt i alla fall att du läser min blogg och vill kommentera 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.