Vill S tvångsupplösa bolag?

Galna förslag eller svikna vallöften. När jag skrev tidigare blogg hade jag först tänkt skriva om Morgan Johanssons (S) utspel om att tvångsupplösa bolag som har färre än 40% kvinnor i styrelsen, men det blev istället ett inlägg om svikna vallöften. När jag senare gick tillbaka för att läsa Dagens Industri om det förslag som har fått starka reaktioner på Twitter möttes jag av denna rubrik:

Johansson pudlar- Talade först om att upplösa bolag
Nu låter det annorlunda

Det första inlägget publicerades på DI kl.10:00 och jag läste om det på Twitter inte långt efter det. Nästa artikel publicerades kl.11:10. Ibland går det fort att pudla och det ska vi vara tacksamma för. Här borde Johansson kanske varit helt tyst till att börja med för inte har det gett mig ökat förtroende för varken honom eller Socialdemokraterna i stort.

 I den första artikeln kunde vi läsa att:

Justitieminister Morgan Johansson kan tänka sig att upplösa bolag som inte lever upp till regeringens krav på minst 40 procent kvinnliga ledamöter i styrelserna. Regeringen förbereder ett lagförslag om att införa krav på könskvotering i bolagsstyrelser vilket idag INTE har stöd av en majoritet i riksdagen.

”Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande. Om det blir viten ska det vara kännbart…”

Socialdemokraterna kallar sig en feministisk regering och drar sig inte för att använda tvång, kvotering och styrning för att människor ska göra som de vill. Kristdemokraterna vill ha jämställdhet, men säger nej till kvotering. När jag får frågan om jag är feminist känner jag mig absolut nödgad att svara nej. Det finns inte en chans att jag vill sammankopplas med den rådande socialistiska definitionen av feminism.

 

http://www.di.se/artiklar/2015/5/15/ministern-vill-upplosa-bolag-med-for-fa-kvinnor-i-styrelsen/

http://www.di.se/artiklar/2015/5/15/ministerns-pudel-inte-rimligt-upplosa-borsbolag/

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Leif

  Han kom på att han gjort något dumt och ångrade sig. Ni har väl fortfarande inte ångrat er om sjukförsäkringssystemet trots att ett dussintal människor bara i Umeå tog livet av sig.

  Så feminist ska du nog inte kalla dig, stå upp för allas lika värde verkar du ha glömt.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Visst var det bra att en socialdemokratisk minister insåg att han gjort något dumt och nu kan ställa det till rätta. Frågan blir hur snabbt kan en minister uttala sig i en fråga om den inte alls är genomtänkt. Morgan Johansson är ingen nybörjare och har suttit i riksdagen sedan 1998 och har också varit minister i en tidigare regering. Han borde vetat bättre. Kristdemokraterna står för alla människors lika UNIKA värde och det står jag för, det är inte ordet feminist som är det viktiga. Speciellt inte med vänsterregeringens definition.

 2. Erik

  Man blir mörkrädd över sossarna. Ingen respekt överhuvudtaget. Tiden har stått stilla. Minns när Ingela Thalén i slutet av åttiotalet hotade Ericson med att svenska folket inte skulle köpa deras telefoner. Mitt förslag är att Staten går i bräschen och successivt försöker åstadkomma en jämn fördelning i de statliga bolagen. Kolla på bara på Vattenfall AB som har omkring 15 ledamöter i styrelsen. Hur många tror du är kvinnor? För att inte tala om de executiva befattningarna. Och jag tänker inte nämna Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag:)

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Självklart ska fler kvinnor ta plats och jämställdhetsarbete ska prioriteras, men jag säger nej till kvotering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.