Brytsamtal och rätten till ett värdigt liv

Norsjö

Roland Sjögren, undertecknad och Birgitta Nordvall på besök i Norsjö.

 

Är det vinter eller är det fortfarande höst? En trivial fråga kanske, men det är ju ändå i mitten av november och ingen tillstymmelse till snö även om det underkylda regnet är en föraning om vad som komma skall.

Jag är egentligen inte den som älskar att tala om vädret utan det är som det är, men det påverkar arbetet. Igår morse var delar av den kristdemokratiska landstingsgruppen till Norsjö på verksamhetsbesök. Det är en bit att köra och väglaget var förrädiskt vissa sträckor, men besöket i Norsjö var väl värt besväret. Vi besökte hälsocentralen i Norsjö, folktandvården samt ett HVB hem för ensamkommande ungdomar. Det finns många frågor att ta upp till diskussion och vissa frågor kräver större politisk behandling än att bara kort nämna på bloggen. En sak som vi talade om var brytsamtal i äldreomsorgen och att i Norsjö är läkarna mycket duktiga på att genomföra dessa. Det är när vård går över till palliativ vård, vård i livets slutskede i stället för vårdinsatser för att förlänga vården. Det är svåra frågor, svårt för att det handlar om döden och här har vi så mycket vi kan förbättra.

Varför jag reagerade på att de talade om att de var duktiga på brytsamtal är för att i Äldrenämnden i Umeå upplever vi att läkarna INTE är duktiga på brytsamtal och att det här finns stort utrymme för förbättring. Det handlar inte om att spara pengar utan för mig handlar det om människovärde och rätten till ett värdigt liv – hela livet.

Några mycket korta tankar, men jag kanske får anledning att återkomma till dem igen.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.