Skamliga fack

Detta har hänt. Det är ord som alltid inleder en del av en följetång vare sig det är berättelser eller en TV serie,  det är för att du som läsare eller tittare ska veta bakgrunden och känna till detaljer. Det är inte lika vanligt att en tidningsartikel inleds med de orden som http://www.vk.se/1616006/detta-har-hant-avslojanden-kring-kommunal , de förutsätter att vi har inte sett slutet ännu. Vilka förväntningar är rimliga för människor att kunna ställa på sitt fackförbund?

I dagens VK berättar en undersköterska att av lönen på 23000 kr i månaden går 500 kr i medlemsavgift till Kommunal. Det är en ansenlig summa som betalas varje år till ett fackförbund som ska företräda sina medlemmars intressen. Idag ser vi att Kommunal inte bara gjort fel utan misslyckats totalt! Enligt deras egen hemsida har de en halv miljon medlemmar, men frågan är hur länge till? När utrikesministern idag också går ut och kritiserar Kommunal för att ljuga då är mångas förtroende rubbat.

Personligen har jag svårt för att ett medlemskap i ett fackförbund i det närmaste kräver att du har dina sympatier med ett vänster parti, i synnerhet om du arbetar i kommunala verksamheter. LO och Socialdemokraterna står varandra nära, mycket nära där LO betalar både till socialdemokraternas valfond och direkt till partiet. Ett ensidigt stöd trots att undersökningar visat att hälften av LO medlemmarna inte röstar på Socialdemokraterna. Vad får LO ut av förhållandet, Margot Wallström (s) fick i alla fall en lägenhet av Kommunal .

Kommunal är inte det enda fackförbundet som förtjänar att bli granskade och ifrågasatta. Livs blockad av ett bageri i Västerhaninge är ett typexempel på maktfullkomligt beteende. Kan detta http://www.uvell.se/2016/01/09/livs-vevar-igen-30001884 verkligen stämma och är det acceptabelt?

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Just det argumentet har jag hört förr från aktiva socialdemokrater. Inga andra. Det var Aftonbladet som granskade, men du kanske tycker att det var bäst om det aldrig kom fram?

 1. Johan

  Ursäkta, vad pratar vi om? Är det facket som sådant eller är det förfarandet av vissa (kanske hela styrelsen) personer i toppen av ett fackförbund. I en fackförening finns inget krav på att medlemmarna enskilt skall tillhöra ett visst parti, men i det här fallet, kommunal, stöder en socialdemokratisk regering. Varför tror du att man gör det och varför stöder man inte t.ex KD?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Det är inte facket som sådant, i det här fallet är det beteendet i Kommunals topp som jag tycker är skamligt. När det gäller krav på partitillhörighet hos medlemmar ska det självklart inte finnas, men denna obegripligt starka koppling mellan LO och Socialdemokraterna ifrågasätter jag. Trovärdigheten hos Kommunal blir lägre. Jag vill att fackförbund ska arbeta för anslutna medlemmar oavsett vilken regering som styr och inte sponsra S som vilken lobby organisation som helst. För övrigt är jag medlem i facket sedan många år, men inte i Kommunal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.