Arbete eller arbetslös?

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förfäras över de krav och de förslag som Allianspartier och svenskt näringsliv kommer med när det gäller förslag till att skapa möjligheter till integration för nyanlända och andra som har svårigheter att komma ut i arbete. Det finns en övertro till att det är alltid och endast utbildning som är lösningen till arbete och ingenting annat. Jag säger inte att utbildning inte är viktigt, men det är ett hån mot alla de som vill/kan arbeta istället för att studera. Eller de som vill arbeta samtidigt som de studerar. Där en möjlighet ges till att tjäna pengar samtidigt som man kan sträva till något bättre. Sverige behöver fler arbeten som inte kräver hög utbildning eller hög lön.

Jag har varit arbetslös och även om det var länge sedan minns jag frustrationen när ”..tjänsten är tillsatt med annan sökande” breven kom. Hur svårt det var att planera framtid eller om det var överhuvud taget möjligt att fira semester. Ibland hände det också att vissa räkningar fick vänta till en annan månad beroende på om A kassans utbetalningar fungerat som de skulle. Arbetslöshet bryter ner och det är inte mänskligt att låta människor fastna i det utan att komma med alternativ. Min bestämda uppfattning är att fler jobb där lägre krav på erfarenhet och utbildning ställs behövs. Lönen ska vara lägre, men det är aldrig meningen att människor ska fastna i ett låglönejobb som inte går att leva på. Därför är just introduktionsutbildning som Kristdemokraterna föreslår ett utmärkt förslag och som jag bloggat om tidigare.

Hans Lindberg bloggar och slår på de som kommer med förslag för att skapa jobb, Jonas Sjöstedt (v) debatterade i TV mot Jan Björklund (L) häromdagen om jobb med lägre löner och där hans röst i det närmaste hamnade i falsett av upprördhet. Vad har då Hans Lindberg (s) och Jonas Sjöstedt (v) gemensamt? Jo, de kommer inte med egna förslag. Hur trovärdiga blir de då? Är det verkligen bättre att låta människor fastna i passivitet och försörjningsstöd än att möjliggöra arbetstillfällen men som samtidigt har lägre lön? .

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Leif

    Om du snackar om att sänka lönerna. Föregå med gott exempel, sänk din egen lön innan du skall börja nalla på min.

    Satans idioter till politiker som bara får mer och mer i lön medan jag ska få mindre.

  2. Pingback: Kommunal svänger om enklare jobb | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.