Kö till plats på äldreboende

Häromdagen (tisdagens VK) kunde vi läsa att köerna till äldreboende har vuxit. Idag väntar fler än 50 personer på att få plats vid ett vård och omsorgsboende i kommunen. Det är 56 personer som beviljats plats, men ännu inte fått någon. De som vill få en plats, men nekats ingår inte i denna kö.

Det är bekymmersamt med väntan och oron för de närstående kan vara svår. Ensamhet är inte skäl nog för att få plats utan det är behovet som styr. Det betyder att de flesta som väl har fått plats är många gånger väldigt sjuka och tiden på ett boende blir väldigt kort. När jag växte upp fanns det ålderdomshem, men dessa finns inte kvar. Idag ska du åldras i ditt hem och förhoppningsvis aldrig flytta någon annanstans. Detta är både på gott och ont.

I Äldrenämnden har vi fått det berättat att vid vissa av boendena kan omsättningen av de boende vara mycket stor eftersom de som flyttar in är i så dåligt skick och livets slutskede är nära. Detta skapar oro hos övriga boende och personalen får fler arbetsuppgifter med in och utflyttning och städning av lägenheter. Arbetsron finns inte där och det blir en sorg att se så många komma och gå utan att lära känna dem bättre. Detta har blivit lite bättre, vilket betyder att vi inte har haft lika många dödsfall som tidigare. Siffran som gavs var ca 50 personer färre detta år jämfört med förra året. Det vill säga ungefär lika många som nu står i kö.

Jag vet inte om jag ska bli ledsen eller upprörd, men det faktum att kommunens äldreomsorg är beroende av att fler dör känns kallt och cyniskt. Kanske än mer för att vi är dåliga på att tala om döden och den sista tiden i livet. Förutom denna helg en gång per år.

Behöver Umeå fler äldreboenden, ja det gör vi men det fungerar inte att bara bygga eftersom kommunen saknar utbildad personal att bemanna dessa boenden. Kristdemokraterna vill ha en boendegaranti för de över 85 år som önskar plats på exempelvis äldreboende trygghetsboende, men det är inte möjligt att klara utan stöd nationellt. Jag ser ingen skräckbild av att alla över 85 plötsligt vill flytta till ett särskilt boende eller trygghetsboende vilken är den bild som S vill måla upp, men ensamheten är ett stort bekymmer som vi alla har ett ansvar för att hindra.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Basic Rules

    Vilken utmärkt inlägg !
    Insiktsfullt balanserad beskrivning av verkligheten, frågan är väl som vanligt om sosseledningen ser samma sak ? Då det gäller kommunens ekonomi tyder allt på en total mental genomklappning i sosselägret. Alliansen är inte helt oskyldig, men någon gång måste foten sättas ner, vilket M och L gjort. Att Umeå kommun har ett ledningsproblem av stora mått framstår med all tydlighet numera. Att som Hans(S) hoppas på jultomten (tillväxt) är mer än pinsamt och då får man vara beredd på fortsatta angrepp ! För en utomstående är det helt obegripligt hur låneskulden okontrollerat exploderat till 2 mdr samt, vilket är än mer sorgligt, att vi skattebetalare ständigt dras men en överdebitering på 2 kr, ett avsevärt belopp för gemeneman. Nu måste en strategi till för hur kommunen ska bli minst lika bra som jämförbara kommuner, detta arbete kan initieras av ALLA ickesocialistiska partier, jag hoppas att även KD ser detta?
    Beträffande ditt specialområde, så var det på många sätt bättre förr, Hemgården hade tex ett eget kök, där dofterna spred sig i lokalerna och gladde de boende. I dag verkar chefen inte på golvet, vill inte höra de anställdas åsikter/”jag köper det inte”, vem vill då jobba inom en sådan icke tillåtande organisation ?
    Det är Dags för er politiker ta befälet över organisationen och inte låta chefshierarkin smita undan.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Tack för den responsen! Det är sant att alla partier som varit med och beslutat om investeringar har del av det, men en budget är så mycket mer än just investeringar. När det gäller att sätta ner foten så har alla allianspartierna gjort det, men av fyra partier är det bara M och L som sitter i budgetberedningen. Till veckan har vi förstärkt AU i både Individ/familjenämnden och i Äldrenämnden där vi ska arbeta med uppdragsplan och budget för 2017. Det finns säkert anledning att återkomma till frågorna vid fler tillfällen. Trevlig helg och tack för att du kommenterar!

  2. Micke

    Hur är det med självinsikten i KD?

    Ni var med och sänkte skatterna med 120 miljarder under era 8 år vid makten och detta har haft en avgörande betydelse för hur våra äldre behandlas vad gäller möjlighet få plats på äldreboenden.

    Har själv jobbat med detta i över 20 år och såg tydligt de negativa effekterna av er politik.

    Sist men inte minst, ditt parti försvarar ränte- och ROT-avdrag till personer med privata bostäder på +40 miljarder/år, hur kan ni som parti tycka att det är viktigare än att de svagaste i samhället ska måsta vara hemma och känna sig otrygga?

    Att inte förstå vad verkan av ens politik medför diskvalicerar ditt inlägg totalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.