Landstingets felprioriteringar

Sex timmars arbetsdag i landstinget, ett projekt sedan länge beslutat och ifrågasatt. I en tid där personalbristen är enorm, där operationer ställs in för att sjuksköterskor inte finns och vårdplatser stängs ska personalen arbeta kortare dagar med bibehållen lön. Så var det sagt, men ingen visste vilken verksamhet det gällde förrän nu. Det blir städverksamheten vid Skellefteå lasarett.

I Umeå kommun har Vänsterpartiet motionerat vid ett flertal tillfällen om sex timmars arbetsdag i äldreomsorgen, hemtjänsten eller valfri verksamhet inom kommunen. Det har blivit avslag varje gång, men jag vet att det finns förhoppningar till att det arbetsmiljöprojekt som nyligen avslutats på Sjöjungfrun ska kunna fortsätta i någon form. Förutom att det kostar stora pengar att betala personal för att jobba mindre så är bristen på utbildad personal att anställa mycket stor. Idag är så många som 500 personer i Umeå kommun tillsvidareanställda som vårdbiträden, i en omsorg som har målet att anställa undersköterskor.

Vi var nog många som trodde att landstingets projekt hade syftet att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare och att det var vårdpersonal som skulle få erbjudandet, men inte. Tydligen har denna utvalda verksamhet höga sjuktal och Vänsterpartiet tycker att det känns kul att lyfta verksamheten just pga det. Men löser det sjuktalen eller är det ett uppgivet försök till ”Quick-fix”? Kostnaden för projektet är relativt låg jämfört med Sjöjungfrun, tre miljoner kr för ett och ett halvt år. Arbetsmiljöprojektet på Sjöjungfrun kostade mer än fem miljoner för ett år.

Sex timmars arbetsdag är Vänsterpartiets hjärtefråga och de har lockat med både socialdemokrater och miljöpartister på tåget. Städverksamheten är begränsad till antalet personer och inom den personalgruppen råder ingen akut personalbrist vilket den gör bland läkare och sköterskor. Så var det inte tänkt från början. I läkartidningen 2015-02-26 uttryckte landstingsrådet LiseLotte Olsson (v) att ”syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för den befintliga vårdpersonalen samt locka ny personal.” Alla personalkategorier skulle inkluderas(!)

Jag är helt övertygad om att Olsson verkligen ville detta och pengar brukar aldrig vara några problem för Vänsterpartiet så länge som de har tillgång till andras. Denna månad höjdes landstingsskatten, men ärligt talat är detta rätt prioriterade pengar? I mars startar projektet och lagom till valet 2018 är det över.

 

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej. Jag reagerade på precis det sätt du beskriver här. Mycket bra skrivet. Frågan är hur man får bort S, Mp och V från ledningen inom Landstinget? Det är något för dig och allianskollegorna att börja jobba på inför 2018! Lycka till;)

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack! Ja, mer än tre decennier av S styre i landstinget är länge nog. Det är en bra fråga du ställer och vi är många som önskar ett svar. Skam den som ger sig..

 2. Basic Rules

  Håller med – men dessa felprioriteringar är inget jmf bidragen till Region Västerbotten, som alltid är prio ett (1). När gjordes några mångmiljon nedskärningar där – 270 000 000 SEK är en aktuell summa.

 3. Anders

  Jag är inte jättebra insatt i hur de sextimmars-försök som har gjorts hittills har fått för resultat, men få av dem verkar ha varit framgångsrika. I något fall (i Göteborg?) så upplevde personalen det som positivt att bara behöva jobba sex timmar, men stressen och sjuktalen skönk inte och därmed inte kostnaderna i förutspådd utsträckning. Och då faller ju en del av de vinster som sextimmars-förespråkarna framhåller.

  Ibland undrar jag om det inte vore lönsammare att låta de anställda fortsätta jobba åtta timmar, men med den skillnaden att man ökar grundbemanningen något så pressen på respektive anställd minskar och därmed känslan av att man kommer hem från jobbet helt utarbetad?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig. En sak som bekymrar och irriterar mig är att det alltid sätts en bild av att det är för jobbigt att jobba i äldreomsorgen och därför ska tiden reduceras. Sedan är det en mycket stor kostnad för offentliga sektorn, det är helt och hållet upp till privata företag att bestämma hur de vill göra. Tydligen har Toyota visat goda resultat, men jag blir arg när S ledamöter tar upp det i samma andetag som äldreomsorgen, som om att arbeta med bilar var det samma som att arbeta med äldre.

 4. Bergis

  Men om personalbristen är enorm beror det kanske på något. Då kan 6 eller 7 timmars arbetsdag locka tillbaka folk till vården. Varför jobba 8 timmar och sen bränna ut sig efter några år?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Om vi låter vården arbeta mindre (fullt möjligt idag, men lönen blir därefter) så måste någon annan arbeta mer. Det är en brist på utbildad personal vilket gör det svårare att rekrytera. Självklart är det roligt att få heltidslön för en deltidstjänst, men är det rätt satsade pengar?

   • Bergis

    Rätt satsade pengar? du får väl åka till Norge på studieresa där dom har 35 timmars arbetsvecka. Jag tror ni politiker och tjänstemän är avundsjuka på 6 timmars arbetsdag för arbetare. Det rubbar nämligen statusbalansen om ”ni” och inte arbetarna måste jobba 8 timmar. Pengarna till 6 eller 7 timmars arbetsdag finns eftersom färre blir långtidssjukskrivna.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

     Med ditt resonemang innebär det att tjänstemän och politiker inte arbetar och vad är det för argument att det skulle vara avundsjuka? Om vi struntar i pengafrågan eftersom den inte är viktig enligt dig så kvarstår problemet att det inte finns tillräckligt många som är utbildade och tillgängliga för rekrytering. Och om vi nu ska göra vårdyrket mer attraktivt varför satsa på städverksamheten? Det är här jag menar att landstinget prioriterar fel. För övrigt har jag faktiskt varit i Norge på studieresa för många år sedan, men kortare arbetsdagar var inte aktuellt då. Jag skulle hellre åka till Mölndal för att se hur de har effektiviserat operationsavdelningen med kortare arbetsdagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.