Fullmäktige igen

Oj vad tiden går fort, redan dags för fullmäktige igen. Trots att vi har tid mellan 9-18 är det många gånger som tiden inte räcker till för alla ärenden. Inga nyheter förstås, nu är det mer oj kors i taket om vi är klara med allt innan klockan sex.

Jag har en interpellation kvar sedan förra månaden som handlar om psykisk ohälsa och drogproblematik hos ensamkommande barn. Jag känner lite extra för frågan efter att ha besökt HVB hem och även talat med personal, fältgruppen och polis. Lyssna på webben eller kom förbi..

 

Psykisk ohälsa och drogproblematik bland ensamkommande barn

Under de senaste åren har Umeå kommun tagit emot ett stort antal ensamkommande barn och unga från bland annat Syrien och Afghanistan och trots att vi inte alltid vet vad dessa barn har med sig i sitt bagage är det förståeligt att upplevelser i tidigare hemland och under flykten till Sverige har satt sina spår. Rapporter om stor psykisk ohälsa bland dessa unga blir allt vanligare och droger förekommer. Många gånger kanske det handlar det om självmedicinering, men risken för självmord har ökat drastiskt.

 

Detta bekräftar Socialstyrelsen som i dagarna genomfört en rundringning till 50 kommuner för att höra om antalet självmordsförsök bland ensamkommande samt om den psykiska ohälsan har ökat. Resultatet av dessa samtal visade att kommunerna kände till 68 självmordsförsök samt tre fullbordade självmord under 2016 och 2017! Kopplingen till asylprocessen är mycket stark.

 

Det är mycket oroande siffror när unga människor inte ser någon annan väg ut än att ta sitt eget liv eller som i andra fall börja använda droger som en flykt från verkligheten. Individ och familjenämnden har en nollvision mot självmord för unga under 18 år och självklart ska det även gälla ensamkommande barn.

Med anledning av detta ställer jag följande frågor:

 

1. Anser du som ordförande för Individ och familjenämnden att verksamheten ensamkommande barn har tillräckliga kunskaper om effekter av trauma och stress? Om inte hur kan kunskaperna förbättras?
2. Finns det några dokumenterade fall i Umeå kommun där unga ensamkommande försökt att begå självmord under 2016?
3. Har Umeå kommun och Västerbottens landsting ett fungerande samarbete i dessa frågor som rör psykisk ohälsa hos barn och unga med drogproblematik?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.