Värdighet har ingen åldersgräns

Idag skriver jag i Folkbladet om rätten för äldre att välja var man vill avsluta sina dagar och att det är dags för Umeå kommun att utöka rätten att välja.

Värdighet och respekt har ingen åldersgräns

Det borde inte komma som en överraskning att vår befolkning blir äldre och att behovet av vårdboenden och hemtjänst ökar. Det handlar dock mycket om attityd och hur vi ser på våra äldre. Själv tycker jag att det är fantastiskt att människor lever längre, för vad vore väl alternativet?
I stället för att behandla våra äldre människor med den respekt och värdighet som de förtjänar, blir det mer tal om kostnader och samhällsplanering som inte går ihop. När äldre människor upplever otrygghet och ensamhet och vill flytta till ett äldreboende hänvisas de i stället till hemtjänst. Vi har en mycket uppskattad kommunal hemtjänst, men vi har också många mycket uppskattade privata utförare som både berikat och förbättrat hemtjänstverksamheten.

Ingen ska tvingas ut från sitt hem, men ingen ska heller tvingas att bo kvar i hemmet. I slutändan måste det vara den äldres behov och önskan som ska stå i centrum. Makten att välja och välja bort ska värnas – inte bara när vi är friska eller mitt i livet, utan kanske i synnerhet när vi blir äldre eller sjuka.

Jag har i Äldrenämnden följt konsekvenserna av det beslut Socialnämnden tog i slutet av förra mandatperioden vilket innebar att det är endast kommunen som kan utföra nattinsatser inom hemtjänst.

Nu plockas nattinsatserna som andra än kommunen utfört bort med argumentet att detta skapar ”likvärdighet” samtidigt som det inneburit att äldre tvingats att flytta från det som de kallar hem.

I Hörnefors har konsekvenserna blivit tydliga och här krävs en förändring. De människor som en gång valde Astridgården som sitt vårdboende ska ha möjligheten att stanna kvar till livets slut! Tvånget att flytta till annat boende när krafterna tar slut ska bort!

För mig som kristdemokrat är lösningen enkel för om vi inför LOV upphandlingar av vård och omsorgsboenden snarast kan vi säkerställa att Astridgården finns kvar som det är tänkt.

Ett sådant beslut visar respekt för våra äldre och deras egna beslut för hur de vill tillbringa de sista dagarna i livet. Men viktigast av allt för att värdighet har ingen åldersgräns!

Veronica Kerr (KD)
vice ordförande Äldrenämnden Umeå

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Bergis

  Magdalena Andersson sa nyss i Almedalen att det var borgarna i början på 90-talet som gjorde att Sverige tvingades sänka pensionerna. 500 procents ränta och de utländska långivarna ställde krav på Sverige att skära ner likt Grekland.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Nyss i Almedalen, dvs idag? Det var borgerlig regering tre år på 90 talet och det är tydligen alltid borgarnas fel eller? Undrar om Andersson har läst rapporten från 2001… För övrigt sänkte Alliansen skatten för pensionärerna fem gånger och KD vill ta bort skillnaden helt mellan pension och lön. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10205567.ab

  • Erik

   Det där var inte bergis. Magdalena berättade inte hela sanningen. Saken var ju den, och det vet du, att 80-talets vänsterdebacklepoltik slutade med att arbetsmarknadsminister Sahlin på hösten år 1990 i föreslog; prisstopp. Lönestopp. Strejkstopp. Ett år senare var det val och regeringen Bildt tillträdde. Den svenska finanskrisen bröt ut och vi vet alla hur man försvarade den svenska kronan och till slut fick man släppa kronan fri efter det att man försvarat värdet upp till en marginalränta på 500 procent. Att som Magdalena hålla regeringen Bildt ansvar för detta är infantilt.

   • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

    Tack för tydliggörandet Erik. Själv bodde jag i USA 1992-1993 och minns inte alls hur det var i Sverige förutom det jag har fått återberättat.

 2. Monica Samuelsson

  Vad har alla dessa kommentarer att göra med problemet med Umeå kommuns (s) beslut att inte ha LOV dygnet runt till de som väljer privat utförare??? Varför ska man inte kunna få välja samma utförare dygnet runt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.