Feministisk regering? Jo tjena.

Läste Karina Folkessons debattartikel häromdagen och lovade mig själv och andra att detta måste jag blogga om. Hur less ni än må vara på frågan om vinstbegränsningar så måste kvinnors företagande lyftas upp och vilka konsekvenser Ilmar Reepalus utredning kan få om förslagen röstas igenom.

Jag har haft flera motioner i fullmäktige om Lagen om valfrihet och även om jag alltid försvarar rätten att välja och vet att lagen stärker den enskilde så tycker jag att politiker på vänsterblocket missar vad lagen har inneburit för just kvinnor i kvinnodominerade yrken. Antalet arbetsgivare har varit begränsat till landsting eller kommun och har du inte varit nöjd med dessa så har det varit tufft. Med LOV har fler kvinnor fått möjlighet att förverkliga sina idéer genom att starta företag i den bransch som tidigare varit begränsad. Det är äldreboenden och det är hemtjänst. Det är kvinnor som arbetat som undersköterskor i kommunen, men som har sett saker de vill förändra och förbättra. De har kunnat bli chefer med makt över sin egen arbetssituation i företag som riskerar nu att behöva lägga ner.

Att arbeta som egen företagare i det offentligas tjänst har alltid varit OK när det gäller snöröjare eller byggentreprenörer, men att starta företag för att vårda äldre sker bara för att suga ut skattemedel.(!) Det är bara skurkar som startar vårdföretag (citat från fullmäktige) men byggentreprenörer ska ha extra mycket byggsubventioner för att det ska byggas fler hus. (Ja, S regeringen tillsammans med Mp har infört subventioner som med lätthet kan hamna i byggherrars fickor.)

Det talas om feminism och jämställdhet, men när det gäller företagande i det offentligas tjänst så är inte regeringen konsekvent. Den självutnämnda titeln ”feministisk regering” får sig en riktig törn i trovärdighet. Sju av tio företag i Sverige drivs av män, men i företagen inom vård och omsorg drivs mer än hälften av dem av kvinnor. Faktum är att med fler utförare inom vård och omsorg har anställda getts mer inflytande; den vårdutbildade kan välja mellan fler arbetsgivare; möjlighet till bättre löneutveckling och företagen visar betydligt lägre sjukfrånvaro än den kommunala omsorgen. Här är ett lysande exempel från Försäkringskassans hemsida som skriver om ett hemtjänst företag i Umeå.  

 

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Maria Kristoffersson

  Så bra skrivet. Det är verkligen märkligt att det är könet som ska avgöra vilka som ska få tjäna pengar eller inte…Byggföretaget är ok men inte vårdföretaget?!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack Maria! Visst är det så, men tydligen är inte byggföretagande en del av välfärden…. ? Vi får inte ge upp med att belysa regeringens märkliga argumentation och i det här fallet kvinnofientliga argumentation.

 2. Bergis

  Vill bara inflika lite innan damerna svävar ut.

  ”– Vi klarar inte äldreomsorgen med den här prisnivån. Får vi inte ner kostnaderna för LOV inom äldreboendena kommer andra verksamheter att bli lidande, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen.

  Trots att en utredning varnade för ökade kostnader röstade ni inom Socialdemokraterna för LOV. Varför?

  – Då hade vi inte hela bilden klar för oss, vi visste inte att det skulle bli så här dyrt.”

  http://www.unt.se/nyheter/uppsala/ny-vardmodell-infordes-trots-varningar-4586137.aspx

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Nu är jag sämre på att ha koll på vad som händer i Uppsala jämfört med min egen kommun, men klart är att med en LOV upphandling är det politiken som sätter kraven på vilken kvalitet som ska uppnås. Kanske var det så att S totalt misslyckades i Uppsala, men det finns andra kommuner där LOV varit en framgång.

 3. Marcus

  Företrädare för kristna värderingar bör inte kritisera andra för bristande feminism. Eller för något överhuvudtaget.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Vad menar du? Menar du att företrädare för kristna värderingar alltid ska vara tysta när de ser att något är fel eller inte stämmer? Sedan har vi förstås i vårt principprogram ofullkomlighetsprincipen, dvs ingen är fullkomlig och alla kan göra fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.