Misskötsamhet ska inte accepteras

För ett par år sedan, (snarare dryga två decennier sedan) läste jag arbetsrätt på universitetet. Det var en intressant kurs, juridik är spännande, men krångligt. Jag älskade att fundera på de problem vi ställdes inför där frågan ofta var om en person kunde bli uppsagd eller inte. Vad krävs det i Sverige för att en arbetsgivare ska kunna säga upp och vad innebar egentligen LAS?

Det var en svår kurs och jag hamnade ibland lite på kant med föreläsaren när vi diskuterade, men jag ångrar ändå inte att jag tog kursen. Det är förstås mycket som skett sedan dess både i samhället och med vår lagstiftning, men min uppfattning är ändå klar att om du missköter ditt arbete så ska du bli uppsagd eller fråntagen arbetsuppgifter. Detta verkar inte vara självklart överallt.

På äldrenämnden igår så fick vi mer information om det som har hänt på ett av våra vård och omsorgsboenden. (Se tidigare blogg.) I dagens Folkbladet går det att läsa:

På torsdagen diskuterades händelsen som en informationspunkt på äldrenämndens sammanträde. Politikerna var upprörda, inte minst i och med att avvikelserapporten är skriven av patientsamordnaren på infektionskliniken och att ingen på äldreboendet noterat missförhållandet.

– Och kvitterat att han har duschat, fast han inte fått det. Om det är på det sättet, då är det grov misskötsamhet och då är man inte lämplig att jobba inom äldreomsorgen, säger Veronica Kerr (KD), vice ordförande i äldrenämnden

Informationen vi fick var att arbetsrätten ställer till det, men min uppfattning är klar har du ljugit och struntat i att utföra ditt arbete oavsett anledning då är du absolut inte lämplig att arbeta inom äldreomsorgen. Det är inte möjligt att säga upp pga arbetsbrist, för trots allt kommer behovet av arbetskraft inom äldreomsorgen att öka kraftigt. Ett ökat behov av vårdpersonal kan INTE betyda att vi ska acceptera misskötsamhet eller personer olämpliga att arbeta med människor. Det bryter mot all rimlig logik och mot våra värdighetsgarantier, helt klart ett välfärdssvek mot våra äldre.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Anders

  Problemet här är dock att det inte är begränsat till en individ som missköter sig, därför är varken LAS eller arbetsrätten relevant.
  Den här brukaren har vårdats av ett antal personer under en lång tid och då handlar det om ett systemfel och då hittar vi den ansvarige högre upp. Antingen saknas det rutiner på avdelningen eller så har enhetschefen struntat i uppföljning.
  Kanske har enhetschefen rent av förbjudit de anställda att rapportera avvikelser. (har hänt förr)

  Är det någon som ska gå så är det givetvis chefen eftersom hen brustit i sitt uppdrag. Problemet är att chefer som missköter sig inom Umeå Kommun snurrar runt och ställer till oreda på fler ställen trots att juridisk möjlighet till avsked funnits. Antingen förflyttas de uppåt eller så förflyttas de i sidled och detta i sin tur omöjliggör kvalitetsförbättringar av den typ som krävs. Du kan prata med Kommunal eller medvetna medarbetare på golvet så kommer de att bekräfta detta. (Givetvis håller vi koll på vart våra gamla dåliga chefer hamnar….)

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Mycket bra kommentar.Du har så rätt att det måste vara ett systemfel, men vem exakt det är som ska gå eller om det är flera låter jag vara osagt.

 2. Caanita

  Systemfel eller inte, hur eländet ska benämnas är väl inte det viktiga. Människor som helt saknar självinsikt, sunt förnuft och empati ska inte arbeta inom vård och omsorg.
  Att tillåta grov misskötsamhet och inte avskeda berörda (både chefer och vårdpersonal) och sedan hänvisa till arbetsrätten, vad ger det för signaler till personal som redan finns, och dom som tänker sig söka till vårdyrken?
  Skandal är ordet!

 3. Bergis

  Men det finns ett problem till här. Om personalen inte hinner utföra sina sysslor pga underbemanning och besparingar. Kan man då skylla på den anställde? En person behöver inte vara olämplig bara för att hon inte hinner med alla arbetsuppgifter. Det är i slutändan politikerna som sätter ramarna för hur mycket äldreomsorgen får kosta som är de skyldiga, inte personalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.