(S)vårt att tänka nytt i Västerbotten?

En stor nyhet i Folkbladet idag, i Västerbotten är vårdköerna längre än i övriga landet och landstinget lever inte upp till vårdgarantin.(!) Min fråga blir när levde Västerbottens landsting fullt ut upp till vårdgarantin?

Jag satt i landstingsfullmäktige under mandatperioden 2006-2010 och det är verkligen stor skillnad på att vara landstingspolitiker jämfört med kommun. Ansvarsområdet är stort med allt från specialistsjukvård till kultur och kollektivtrafik och enligt mig blir det därför svårt för de politiker som inte har tidigare erfarenhet av varken politik, sjukvård eller ekonomi att sätta sig in i frågorna. Det som debatterades (bla) då var huruvida sjukhuset skulle ha en godisautomat i centralhallen (med tanke på sockrets negativa konsekvenser) eller vilka kommuner som var sämst på att ta hem medicinskt färdigbehandlade. Personalbrist var egentligen inte en fråga som diskuterades då trots att det var uppenbart att stora pensionsavgångar var att vänta.

Västerbottens landsting har styrts av socialdemokrater under fyra decennier. De har höjt landstingsskatten ett flertal gånger vilket har lett till att kommuner i Västerbotten tillhör de högst beskattade i landet och vi har patienter som bollas mellan sjukhusen för att det inte finns vårdplatser. Under samma tid som jag var landstingspolitiker fick jag se specialistsjukvården, bl a hjärtintensiven, onkologen och akutmottagningen på nära håll. Inte som patient, men som anhörig och jag vet att när du väl får vård så får du den bästa. Det är just väntan på vården som sliter och kan vara förödande.

Intervjun med hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg i Folkbladet erbjuder inga överraskningar. Att det är personalbrist är ingen nyhet, men varför vill inte sjuksköterskor arbeta som just sjuksköterskor? Jag vet flera som är utbildade i det yrket, men som valt bort det och idag arbetar med annat. Gör landstinget mer än att  bara betala extra i lön för de som inte tar ut semester? Jag är faktiskt uppriktigt intresserad av svaret.

Personalbristen ska inte vara en nyhet för vi har vetat länge att när 40-talisterna går i pension blir det svårt. Vi behöver stanna i yrkeslivet längre, inte bara för att få bättre pension, men för att underlätta för de som kommer efter. Kompetens ska vi vara måna om. Därför var det fullständigt obegripligt att den socialdemokratiska regeringen återinförde den särskilda löneskatten för de som arbetar efter 65. Den hade tidigare avskaffats 2007 vilket ledde till en avgörande effekt på antalet arbetande seniorer och ökade både utbud och efterfrågan på äldre arbetskraft. Under perioden 2007–2014 hade Sverige den snabbast ökande andelen som fortsatte jobba efter 65 i hela EU. Den trenden har brutits tack vare regeringens iver att be(-straffa) -skatta arbete. Äldre har jobbat klart och ska därför inte motiveras till ytterligare arbete efter 65.

Här måste socialdemokraterna tänka om för att tänka nytt är ju svårt när de har styrt i fyra decennier i Västerbotten. Det var nog därför som Socialdemokraterna inte ville visa sina kort hur de tänker sig budget för nästa år utan tar det efter valet i stället. Är det rätt mot oss som är beroende av just landstinget (blivande regionkommun)? Nej, sjukvården är en av valets viktigaste frågor och det är alldeles för tyst om vad väljare kan vänta sig av kommande regionkommun val. Pressa nuvarande styre än mer och syna S, V, och Mps vallöften från 2014. Jag vill inte veta för att jag är politiker utan för att jag är boende i just Västerbotten.

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. I valet och kvalet?

  Hej, trots att jag inte sympatiserar med ditt parti KD, så läser jag för det mesta din blogg. Jag tycker du verkar vara en sympatisk människa som inte kör med ”tårtkastning” mot politiska motståndare. Nu är det ju så att man inte röstar för en enskild politiker i svenska val utan det är partiet som bäst stämmer med ens egna åsikter. Men oavsett vilket parti du tillhör så hoppas jag att det kommer gå bra i valet för dig.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack för dina vänliga ord och vad glad jag blir att höra att du läser min blogg trots att du inte håller med om vad jag skriver. Jag tycker inte att politiken har något att vinna på att kasta tårtor på andra eller tala illa om andra partier. Även om frestelsen finns emellanåt så tror jag på att tänka efter före. Att tala illa om andra partier kommer i slutändan att falla tillbaka på dig själv.

   Visst är det så att i Sverige röstar vi på partier, men det finns inget som säger att man måste rösta på samma parti i alla tre valen. Fortsätt läsa och kommentera gärna om det är något som du inte håller med så lovar jag att svara.

 2. Basic Rules

  Ni vill förstaliga sjukvården, jättebra förslag !

  Regionen Västerbotten läggs ner i nuvarande form och de kommuner och partier som eventuellt vill fortsätta med denna bastard till organisation, får i kommande val propagera för Grand Hotel och andra omistliga projekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.