Jag säger nej till vänsterns bullar

På onsdagen basunerade Vänsterpartiet ut att S och V tagit i hand för att fasa ut LOV:en, och att ett yrkande lades fram under individ- och familjenämndens arbetsutskott. Samtidigt får förvaltningen i uppdrag att utreda hur i stället lagen om offentlig upphandling, LOU, ska tillämpas.

Texten ovan kommer från en artikel i Folkbladet och jag antar att snart har nyheten även kommit ut i VK. Idag på Individ och familjenämndens arbetsutskott presenterades en utredning som Janet Ågren ordförande i Äldrenämnden beställt och som handlade om hemtjänst utifrån lagen om valfrihet eller lagen om offentlig upphandling. Jämförelser mellan kommuner som har haft LOV och som idag valt att använda sig av LOU m m. Förslaget till beslut i tjänsteskrivelsen var att godkänna informationen. Själv sitter jag inte i arbetsutskottet för IFN, men jag har fått det återberättat för mig att när det var klart lades ett yrkande om att ge i uppdrag till förvaltningen att återkomma med förslag om hur LOU ska införas istället för lagen om valfrihet. Dvs valfriheten ska bort eftersom Socialdemokraterna vill ha mer kontroll över vad människor väljer.

Jag är inte förvånad, grymt besviken och ledsen, men inte förvånad eftersom det var fullständigt uppenbart i maj att Socialdemokraterna aktivt letade efter en anledning att avveckla LOV. Det som gör mig förvånad är citatet i artikeln:

– Nu blir det andra bullar här i Umeå kommun. S ville träffa mig och Ulrika för ett litet samtal angående vad vi tänker om LOV och det är inte okänt för dem vad vi tycker om den lagen, säger hon och hänvisar till att den kommunala hemtjänsten har krympt under årens lopp. 

Citatet betyder att Socialdemokraterna har aktivt sökt stöd hos Vänsterpartiet för att försämra medborgarinflytande, företagande och valfriheten i Umeå. En valfrihet som har funnits sedan 2005 och som har gett äldre människor mer självbestämmande och samtidigt minskat kostnaderna för hemtjänsten i kommunen. Det märkliga är att den som citeras inte alls sitter i Individ och familjenämnden utan i Äldrenämnden, men det är fullständigt klart vem som har basunerat ut och kontaktat media. Vem som är S är lite mer oklart.

Imorgon bitti sammanträder Äldrenämndens arbetsutskott och om två veckor är det beslut i Individ och familjenämnden samt i Äldrenämnden. Tills dess förväntar jag mig uttalanden både från Andreas Lundgren och Janet Ågren om hur de tänker och varför de vill begränsa valfrihet och företagande. Med tanke på att Janet Ågren, ordförande i Äldrenämnden, ska bli kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens Näringslivsutskott borde även tanken på vilka konsekvenser beslutet om att avveckla LOV innebär för lokala företag. Eller är företag inom vård och omsorg inte lika viktiga?

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Hoppas inte det, men klart är att det görs skillnad på företag och företag..

  1. Pingback: När S är i minoritet – då bloggar Kommunal | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.