LOU är inte valfrihet

Det finns nog inget ord som är så infekterat i denna kommun som just ordet valfrihet. Debatter i kommunfullmäktige kan vara trista och formella, men när valfrihet och andra alternativ är på dagordningen då tänder det till på riktigt. En del ser rött, andra får skygglappar för vad som är politikens gränser och andra vill bara säga nej till allt utan att veta vad det innebär för den enskilde.

Jag håller fast vid att igår var en sorglig dag när det stod klart att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet tagit ett rejält kliv mot att avskaffa valfriheten. Andreas Lundgren (s) menar på sin blogg att jag inte bara har fel utan att jag också attackerar Vänsterpartiet. Kritiserar kanske, men attackerar? Lagen om valfrihet i Umeå berör endast hemtjänsten och majoriteten av den finns inom äldreomsorgen, men det finns även hemtjänst för de som är yngre än 65 år. Därför var Socialdemokraterna tvungna att ta exakt samma beslut i två nämnder med exakt likadana yrkanden på onsdagen och på torsdagen. Trots det verkar det som om det finns olika uppfattningar bland socialdemokrater och vänsterpartister om vad beslutet innebär. 

För mig innebär valfrihet att stärka människors medbestämmande och inflytande över sina egna liv. Lagen om valfrihet innebär att kommunen ställer kvalitetskrav vad du ska kunna förvänta dig oavsett om du väljer kommunen eller en annan utförare. Bäst av allt, du får också makten att välja bort det som inte fungerar. Sedan Umeå kommun införde LOV i hemtjänst fanns eget val och klart är att i Umeå är människor mer nöjda över sin hemtjänst jämfört med andra kommuner som inte har flera alternativ. Jag har aldrig sagt att det endast ska finnas privata alternativ, men vi behöver bli påminda om vilka kommunen är till för och att vi ska ta del av goda alternativ. Janet Ågren säger i Folkbladet att hon vill att det ska vara ett närmare samarbete mellan kommun och övriga utförare, men om hon är kritisk till förfrågningsunderlaget från 2014 eller hur det fungerar idag varför har hon inte gjort något?

Socialdemokraterna försvarar sitt beslut med att valfriheten inte alls är hotad och en socialdemokrat kritiserade utredaren för att han inte höll med om att valfriheten skulle finnas kvar om vi ändrar till LOU istället. Janet Ågren uttalar sig i Folkbladet

”– Vi vill ha både privata utförare och en stark kommunal hemtjänst, men det kommer att vara de som omfattas av upphandlingen som man kommer att kunna välja, svarar Janet Ågren som inte vill uttala sig mer om hur det nya systemet kan slå mot enskilda företagare innan det finns ett färdigt förslag.

Men äldre kan ju förlora den hemtjänstutförare som de har valt i dag, hur ser du på det?

– Ja, begränsningen blir de som uppfyller upphandlingsvillkoren.” 

Valfrihet enligt S, de bestämmer alternativen och om du har tur kanske du får fortsätta med samma hemtjänst som du har idag. Kanske. 

12 kommentarer

 1. Aron

  Det är över ett dygn sedan jag skrev ett respektfullt inlägg på Andreas Lundgrens blogg, med lite frågor. Eftersom jag jobbar med hemtjänst i ett privat företag i Umeå undrade jag exempelvis vad det är för Samordning/Samarbete som politiken anser saknas med oss privata. Det är första gången jag hör talas om det och ingen, varken från kommunen eller politiken, har kallat till något möte. Åsa Bäckström (V) har vi försökt få hit på ett verksamhetsbesök i 2 år nu men har tackat bestämt nej.

  Jag undrar också hur de kan säga att valfriheten inte är hotad och samtidigt säga att de ska upphandla 1 företag per område. ”Som systemet är upplagt i dag kan du i en trappuppgång ha flera olika utförare, svårigheten är att få ihop resursanvändningen”, säger Andreas Lundgren. Ska framtidens valfrihet bestå i att pensionärer som är otrygg eller missnöjd med sin hemtjänst ska ta sitt pick och pack och flytta till ett område där en annan aktör är upphandlad?

  Många frågor men inga svar, eftersom Andreas Lundgren inte verkar tycka om avvikande åsikter på sin blogg och därför inte har godkänt min kommentar ännu.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Det är många frågor och det finns just nu inga svar att ge. Beslutet är i alla fall att ett förslag ska tas fram till nämnderna i november om hur LOV ska avskaffas och hur LOU ska införas istället. Det är Janet Ågren som har initierat uppdraget och det är främst till Äldrenämnden som frågorna bör ställas eftersom i Individ och familjenämnden har inte hemtjänsten setts som ”ett problem” på samma sätt. Den 21 november tas beslutet i IFN och den 22 november i ÄN då får vi veta mer.

 2. Anhörig

  Men vi som anhöriga till personer som behöver stöd av hemtjänsten som av kommunens chefer blivit anvisade till privata aktörer, ska vi tvingas igenom ännu fler uppslitande förändringar? Det är ju kommunen som har tvingat oss att byta till privata aktörer, ska vi nu tvingas tillbaka igen till något som inte fungerar?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag vet inte vad som kommer att hända, ett förslag till beslut kommer att presenteras i slutet av månaden. Det är klart att behoven ser mycket olika ut i de olika nämnderna och det kommer att bli förändringar. Vi talar om personcentrerad vård och där kan vi inte ta bort människors möjlighet att välja eller ta bort tryggheten i att ha haft samma utförare under många år.

 3. Oberoende Politisk Bedömare

  Detta är rent trams.

  Det enda LOU gör är att skala bort de oseriösa företag som finns och därmed säkerställa en god kvalitet för ägare, brukare och personal. Win – Win – Win. Dem enda detta förslag är dåliga för är de oseriösa företag som agerar på marknaden.

  För de många fina seriösa företag som drivs av seriösa entreprenörer och som redan i dag utför goda insatser till stor nytta för brukare och personal (och såklart för ägarnas vinster) de påverkas inte ett enda dugg av detta. Möjligen en liten liten liten ökad del administration att skriva upphandlingar, men det är en VÄLDIGT billig kostnad för att skala bort de oseriösa från branschen.

  LOU är win win win för alla inblandade.

  Win för brukare
  Win för ägarna
  Win för personalen

  Gott så och äntligen (för ovanlighetens skull) ett bra förslag från vänstern.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Du har fullständigt missuppfattat skillnaden mellan LOV och LOU. Båda är upphandlingar, men med olika fokus. I Lagen om Valfrihet är det just kvalitet som är det viktigaste och inte upphandling till lägsta pris vilket är vanligt inom LOU. Självklart ska oseriösa företag bort från marknaden och med tanke på att i Umeå har vi haft eget val sedan 2005 så har kommunen lärt sig mycket. Om det blir en LOU upphandling så kommer antalet utförare att kraftigt begränsas och då kan du vara säker på att det inte bara skulle vara oseriösa företag som försvinner. I LOV är det kunden, den enskilde, som har makten att välja eller välja bort om det inte fungerar. I en LOU upphandling är det oklart om det går att välja överhuvudtaget.

 4. Oberoende politisk bedömare

  Du har fel, igen.

  LOU ger beställaren alla möjligheter att skriva upphandlingen på ett sätt som omöjliggör för de oseriösa företag som idag skor sig på utsatta att fortsätta sin verksamhet.

  Att du så hårdnackat försvarar dessa oseriösa företag att finnas på marknaden får stå för dig.

  En bra skriven LOU från beställarens håll sätter mycket effektivt stopp för dessa företag. Det är upp till beställaren att lära sig skriva bra upphandlingar.

  Du måste inte vara emot allt från vänstern. Du får faktiskt stödja bra förslag, även om de (för ovanlighetens skull) kommer från vänsterhåll.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Men du vet inte vad Lagen om valfrihet inom hemtjänsten betyder. Du vet inte hur ett förfrågningsunderlag används eller hur kommunen kontrollerar utförare och att jag skulle hårdnackat försvara oseriösa företag är ett argument taget ur luften, för vilka företag kallar du oseriösa? Ett bra förfrågningsunderlag begränsar också antalet företag, men valfriheten finns kvar. De oseriösa företagen försvinner också tack vare att det är möjligt att välja bort. Dina kommentarer visar att du inte är påläst och som vanligt fortsätter du att skriva anonymt. Törs du inte att stå för det du skriver? Jag stödjer bra förslag oavsett var de kommer från, men socialdemokraterna far med osanning när de säger att de kan upphandla och styra människors valfrihet.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Ytterligare en anonym kommentar. Med LOV konkurrerar du med kvalitet och med LOU konkurrerar du med priset, det är mycket stor skillnad på dessa upphandlingsformer och båda behövs i samhället.

 5. Oberoende politisk bedömare

  Det är en rättighet att i en demokrati vara anonym, att du är emot det är rent skrämmande och är visar på vilken sida Kristdemokraterna står.
  Mina kommentarer är inte på något sätt hotande eller förminskande. Jag beskriver en korrekt bild av verkligheten utan att på något sätt angripa en person eller på något sätt vara det minsta hotfull.

  Att du och Kristdemokraterna skulle vara så totalt emot denna demokratiska självklarhet är inget annat än direkt pinsamt och du och Kristdemokraterna utgör med detta ett hot mot vår demokrati!

  Har redan samarbetet med SD börjat färga av sig?
  Pinsamt. Rent pinsamt!

  Du är skyldig mig en ursäkt. Den kan levereras här på VKs bloggsida.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Många av mina politiker kollegor publicerar inte kommentarer som är anonyma, dvs om inget namn finns med som avsändare under signaturen. Jag har ändå valt att publicera de flesta kommentarer förutom de som har varit rent oförskämda och då är det inte dina kommentarer jag menar. Det är förstås absolut din rättighet att använda signatur, men det är inte min skyldighet att publicera kommentarer. Nej, du har inte hotat eller förminskat mig, men du klistrar gärna på mig åsikter jag inte har. Om du trodde att jag menade att du måste skriva ditt namn istället för en signatur så missförstod du mig. Tyvärr är min upplevelse av alltihop är att du gärna väljer att missförstå det jag skriver och det är jag ledsen för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.